Menu Zavřít

Konfrontace se Setuzou

7. 10. 2005
Autor: Euro.cz

Zemědělské pohledávky

ebf - tip - debata

PRAHA (jpš) - S pohledávkami státu za zemědělskými a potravinářskými firmami se hýbat nebude, nadále zůstanou v České konsolidační agentuře. Dlouho připravovaný tranzit do Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF), jehož klíčovým bodem mělo být postoupení pohledávek za ústeckou olejářskou firmou Setuza (i s penále dosáhly již čtyři miliard korun) a jejich následná kapitalizace, byl údajně zrušen. Na neformální schůzce se na tom měli dohodnout ministři financí a zemědělství Bohuslav Sobotka a Petr Zgarba. „Ano, mohu tuto informaci potvrdit. Podle toho, co o tom vím, ministerstvo zemědělství nebylo ochotno akceptovat naše požadavky. Ale nemáme s tím žádný problém. Nebyli jsme to my, kdo o tento převod usiloval,“ uvedl minulý pátek mluvčí ministerstva financí Marek Zeman. Celková účetní hodnota bloku 232 zemědělských pohledávek za 156 klienty byla zhruba pět miliard korun.
Nabízí se otázka, zda zrušení akce nesouvisí s kauzou Unipetrol a s tažením vládní ČSSD proti některým představitelům Setuzy, kteří podle sociálních demokratů stojí za mediální kampaní doprovázející korupční aféru. Konkrétně premiér Jiří Paroubek nedávno hovořil o podnikateli Tomáši Pitrovi, který sám sebe tituluje jako poradce Setuzy nominovaný největším akcionářem - společností Český olej (oficiálně 49,92 procenta akcií). Vedení Setuzy plán na oddlužení, vzniklý ještě za ministra zemědělství Jaroslava Palase, podporovalo a bylo ochotno své závazky vůči věřitelům uznat. (Český olej by po kapitalizaci sice ztratil rozhodující majetkový podíl, protože majoritu 56 procent akcií by měl stát, ale získal by blokační minoritu ve zcela očištěné firmě, připravené na prodej zahraničním investorům.) Předtím Pitrova skupina dluhy odmítala uznat a trvala na právoplatnosti zápočtu pohledávek skrze tzv. Nemethovu pohledávku, jejíž část Setuza odkoupila.
Zrušení převodu do PGRLF znamená, že se stát, který dnes přes fond drží v Setuze 38,3 procenta akcií, opět dostává s druhým akcionářem a managementem firmy do konfrontačního vztahu. „Zápočet nejdříve byl, potom chvíli nebyl, teď opět bude,“ naznačil v rozhovoru pro týdeník EURO Tomáš Pitr, že v nové situaci už nejsou ochotni pohledávku uznat. Co bude následovat? Zřejmě pokračování soudních pří. Lze též odhadnout, že se stát pokusí k dlužným penězům dostat přes konkurz.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).