Menu Zavřít

Konglomerát z Hané. Úsovsko přikoupilo dva zemědělské podniky

21. 7. 2017
Autor: Martin Pinkas/Euro

Jedna z největších zemědělsko-potravinářských skupin v Česku pohltila dva zemědělské podniky z Dětřichova. Kromě toho Úsovsko získalo čtvrtinový podíl ruské distribuční společnosti

Nenápadná firma Úsovsko z Klopiny nedaleko Olomouce se za posledních patnáct let zařadila mezi největší zemědělské podniky v Česku. A vypadá to, že se chce rozrůstat dál. „Ve druhém pololetí roku 2016 jsme odkoupili 100procentní podíly v zemědělských firmách Agropodnik Dětřichov a Farma Dětřichov, které hospodářsky sousedí s naší dosavadní zemědělskou dceřinou společností Farma Domašov,“ uvádí Martin Novák, místopředseda představenstva Úsovska v aktuální výroční zprávě. Na dotazy webu Euro.cz firma nereagovala.

Hanáci tak obhospodařují 4873 hektarů zemědělské půdy na Klatovsku a 14 430 hektarů v Olomouckém kraji, což celkově představuje výměru 19 303 hektarů. Nákup zemědělských podniků umožňuje firmě lépe využívat vlastní výrobní kapacity, uspořit při nákupu vstupů a získat lepší pozici při prodeji svých výrobků. Úsovsko také na podzim loňského roku odkoupilo 25procentní podíl ve svém dlouholetém potravinářském distributorovi v Rusku Podarok.

Do potravinářsko-zemědělské skupiny, kterou ovládají podnikatelé kolem Jiřího Milka, patří například i šumperská firma Fortex, která se zabývá výrobou čistíren odpadních vod, stavebnictvím či prodejen vozů Volkswagen a Škoda. Dále bioplynové stanice nebo výrobce snacků Bersi v Šumvaldu u Uničova.

ebf - tip - debata

Obrat skupiny se v roce 2016 snížil o deset procent na 2,2 miliardy korun, zisk pak spadl o 22 procent na 183 milionů korun.

Dále čtěte:

Krátit dotace velkým farmám, nebo ne? Strany to vidí různě

Biochemik odvrací lidstvo od masa krvavými veganskými hamburgery

O lančmítu a lidech


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).