Menu Zavřít

Kongo oživuje nebezpečný jaderný reaktor. V minulosti se z něj ztratily palivové tyče

27. 2. 2020
Autor: Profimedia.cz

Vláda Konžské demokratické republiky povolila oživení experimentálního jaderného reaktoru, který v hlavním městě Kinshasa vznikl za podpory Američanů v roce 1973. Je považován za jeden z nejnebezpečnějších na světě, protože se po roce 2007 přišlo na to, že z něj byly odcizeny palivové tyče.

Reaktor Trico II o instalovaném výkonu jeden megawatt začal fungovat v březnu 1973. Byl součástí univerzitního centra pro jaderný výzkum v Kinshase. Od roku 2004 není ale v provozu kvůli nedostatku financí.

V minulosti se také objevily zprávy, že z rozpadlého komplexu zloději v roce 2007 odcizili palivové tyče, které mohou být zneužity pro výrobu radioaktivní špinavé bomby. Proto je nejstarší jaderný blok v Africe považován za nejnebezpečnější reaktor svého druhu na světě.

Nyní by měl být opět spuštěn. „Vláda vydala souhlas s opětovným zprovozněním reaktoru Trico II,“ uvedla konžská vláda. Ministr pro vědu by měl o tomto kroku informovat také Mezinárodní agenturu pro atomovou energii (MAAE), potvrdila agentura AFP.


Sucho má na české reaktory menší vliv než na francouzské, říká meteorolog Šálek


Množství štěpného materiálu ve výzkumném centru místní vláda utajuje. Spekuluje se o minimálně stovce tyčí s jaderným palivem. Ředitel jaderného komplexu Vincent Lukanda nicméně přiznal, že palivové tyče, jež se nacházejí v komplexu, jsou velmi nebezpečné. Dalším rizikem v oblasti jsou časté sesuvy půdy.

V roce 2018 experti MAAE uvedli, že je třeba pro bezpečnost odstaveného rektoru provést nezbytná organizační a technická vylepšení, aby jej bylo možné v budoucnu opět spustit.

Jaderný výzkum v této bývalé belgické kolonii během studené války finančně podporovali Američané, aby tím zadržovali ruský vliv na africkém kontinentu. Institut CREN-K byl otevřen už v roce 1959, ještě v době, kdy se město jmenovalo Leopoldville.

Spojené státy podporou jaderného výzkumu v Kongu také částečně splácely i vděčnost za uran, který pocházel z tohoto regionu a byl použit v jaderných bombách, které svrhly USA na Hirošimu a Nagasaki, aby donutily Japonsko kapitulovat.

Zdroje: bbc.co.uk, techexplore.com

Dále čtěte:

Jaderný odpad nikdy nikoho nezabil, říká ekonom
McAfee.
klimatický moralismus

Rozštěpená Evropa: Vattenfall musel v Německu reaktory
odpojit,
Švédsku do nich investuje

Finové
ukazují,
jak
postavit úložiště na 100 tisíc let

[mf-galerie
id=10465]

MMF24

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).