Menu Zavřít

Kongresové centrum dluží miliardy a míří do konkurzu

3. 2. 2010
Autor: profit

Kongresové centrum v Praze (KCP) není schopno splácet dluhy ve výši zhruba dvou miliard korun. Úpadek by mohl být vyhlášen v dubnu, kdy musí bance splatit přibližně 90 milionů korun.

Autor: Martin Siebert

MMF24

Představenstvo centra minulý týden odsouhlasilo na doporučení poradenské firmy Deloitte vypsat výběrové řízení, jehož vítěz by měl restrukturalizovat dluh a téměř jistě zahájit prodej nemovitostí. „Chceme se pokusit zachránit alespoň samotnou budovu centra. Není to triviální řešení a ani nevíme, jestli to vůbec jde,“ uvedl náměstek primátora a šéf představenstva firmy Milan Richter. Výběrové řízení se ale do dubna nestihne.

Do portfolia KCP patří také hotel Holiday Inn, Byznys centrum a pozemky. Hodnotu těchto nemovitostí odhadla firma Deloitte na miliardu až 1,1 miliardy korun. Stát pomoc odmítl. „Nevidím důvod, proč bychom při současné napjaté situaci rozpočtu nalili do centra dvě miliardy,“ poznamenal mluvčí Ministerstva financí Ondřej Jakob. Dluh centrum nashromáždilo kvůli rekonstrukci před zasedáním Mezinárodního měnového fondu v roce 2000.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).