Menu Zavřít

KONKURENCE SE DOVOLALA

10. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Telekomunikace

PRAHA – Nic již od minulého týdne nebrání tomu, aby na českém trhu začaly poskytovat vnitrostátní pevnou hlasovou službu i konkurenti Českého Telecomu. Nejdříve ve středu Contactel, ve čtvrtek pak Aliatel podepsal propojovací smlouvy, čímž byly stanoveny podmínky, za nichž se budou moci uskutečňovat telefonní hovory mezí sítí Telecomu a sítěmi nových operátorů.

Hlavní úskalí čtyři měsíce trvajících jednání představovaly debaty o cenách. Jak při slavnostním podpisu první smlouvy uvedl generální ředitel Českého Telecomu Přemysl Klíma a jeho protějšek z Contactelu Michal Čupa (oba na snímku), ceny nakonec budou plně respektovat cenové mantinely stanovené regulátorem, Českým telekomunikačním úřadem. Znamená to, že za každou minutu hovoru, který bude ukončen v síti konkurenta, jedna firma druhé ze svých tržeb odvede 66 haléřů (ve špičce) a 33 haléřů v době slabého provozu. Reálné propojení mezi Telecomem a Contactelem se má uskutečnit do tří týdnů, kdy bude moci být po testování zahájen obousměrný komerční provoz. „Přestože máme stále několik výhrad k podmínkám propojení, dali jsme přednost rychlému uzavření smluv, uvedl šéf Telecomu Přemysl Klíma.

ebf - tip - debata

Aliatel, který začal s Telecomem o smlouvě vyjednávat jako první (1. října 2000), oznámil, že je připraven spustit svůj vnitrostátní provoz téměř okamžitě, nejpozději v pondělí 5. března. Jak už bylo mnohokrát řečeno, služeb nových účastníků trhu budou moci zatím využívat pouze velké a střední firmy. Malé firmy, živnostníci a domácnosti si budou muset počkat do poloviny příštího roku, kdy bude zprovozněna služba volba operátora. Ta i jim umožní využívat alternativních služeb.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).