Menu Zavřít

Konkurenceschopnost Česka ve světě je průměrná

20. 5. 2010
Autor: profit

Česko zůstává v žebříčku konkurenceschopnosti na 29. místě z 58 hodnocených zemí. Má přitom nejlepší pozici z bývalých postkomunistických zemí.

Autor: Jakub Stadler

Silnou stránkou české ekonomiky podle International Institute for Management Development (IMD) je základní infrastruktura a otevřenost ekonomiky. „ČR zůstává dobře hodnocena pro svou otevřenost vůči zahraničním investorům a též jsme vnímáni jako země, kde státní vlastnictví firem není překážkou funkčnosti a konkurence,“ uvedl Lubomír Lízal z CERGE-EI, který na ročence spolupracuje.

KL24

Ekonomika ČR už ale není hodnocena tak pozitivně jako dříve. „Ekonomická recese nejen podtrhla základní neřešený problém české ekonomiky - naprosto neudržitelný stav veřejných financí a s tím související demografický dopad stárnutí do penzí a veřejných financí. Vzhledem k očekávané nervozitě finančních trhů a jejich averzi k riziku po vývoji v Řecku jde o předakutní stav,“ upozornil Lízal.

Zatímco ČR si svou pozici udržela, další země středoevropského regionu si převážně pohoršily. Největší pokles postihl Slovinsko, které spadlo o 20 míst na 52. příčku. Slovensko propadlo o 16 míst na 49. pozici. Dařilo se naopak Polsku, které se posunulo o 12 míst vzhůru na 32. příčku. Vůbec nejlépe si vedou Singapur a Hongkong, které vytlačily vedoucí USA na třetí místo. Nejlepší evropskou zemí je čtvrté Švýcarsko.

  • Našli jste v článku chybu?