Menu Zavřít

KONKURS JAKO INVESTICE

20. 7. 2001
Autor: Euro.cz

I bankrot může být ozdravným procesem

V bankrotujících zlínských strojírnách ZPS by chtěl správce konkursní podstaty Roman Rais především dokázat, že i v českých podmínkách lze konkurs pojmout jako ozdravný proces. „Když je souhra dobrého soudce, dobrého správce a fungující, životas chopné firmy, tak lze firmu tímto způsobem ozdravit. Konkursní zákon ani zdaleka není optimální, ale i v jeho rámci lze dojít do vítězného konce, zdůraznil Rais.

Tvrdí totiž, že základní myšlenka bankrotu, tedy že vlastníci zklamali ve výkonu vlastnických práv, a proto je majetku hledán nový pán, nyní přichází podle jeho názoru poněkud vniveč: „Zatím je konkurs chápán jako tragédie. Bankrot je však podle ně ho geniální v tom, že umožní, aby si investor koupil jenom čistá aktiva firmy nezatížená pravou stranou bilance.

Roman Rais dodává, že první ostrůvky pozitivní deviace se již objevují. Například mezi plzeňskými správci prý začíná být prestižní zálež itostí, kdo lépe dokáže rozjet podnik v úpadku. Roman Rais si asi před čtyřmi lety uvědomil, že Česká republika nezadržitelně spěje do ekonomické krize. Tehdy ještě podnikal v autoslužbách, ale už se nedařilo tak, jako v první polovině devadesátých let. „Hledal jsem, jaká profese bude v ;dobách tuhých žádaná. A po nezbytných školeních a atestacích jsem nastoupil dráhu konkursního správce a likvidátora, uvedl dnes čtyřiatřicetiletý Rais.

Zhruba rok a půl dělal pro soud dvanáct likvidací ex offo. „To je u firem, které se svou činností skončily, ale nikam o tom nedaly vědět ani nepodávají daňové přiznání. Soud je vyzve k likvidaci, ale ony nereagují, proto soudce jmenuj e likvidátora ex offo, upřesnil. Pak přišel první konkurs na společnost Holico. Ačkoliv jediné, co měl na počátku v ruce, bylo IČO společnosti, dokázal její bankrot dokončit za devět měsíců. Potom se mu do rukou dostaly Vlárské strojírny Slavičín a pár dalších likvidací. Podle výpisu z obchodního rejstříku má na kontě likvidaci například hodonínského družstva KODE, společnosti Ramit, Swiss Shop, Astra, Zlinvest a jiných.

Správce, který za výkon funkce odpovídá celým svým majetkem, musí podle Raise při konkursu plnit několik rolí najednou: manažera, ekonoma, auditora, realitní kanceláře. Sarkasticky dodává, že podle svých předběžných propočtů dostane za hodinu práce v ZPS mezi dvanácti až pětadvaceti korunami. Nezdá se mu, že by profese konkursního správce byla nadměrně výnosná. Výdělek těchto lidí se odvíjí až od výsledku. Dostávají ho ve dvou částkách. Ta první je podílem ze zpeněžení konkursní podstaty (například z peněz nad dvě stě padesát milionů korun je to 0,05 procenta), ta druhá ze sumy určené k výplatě věřite lům (z více než sta milionů je to 0,5 procenta).

Odměnu však konkursní správci obdrží až po odevzdání závěrečné zprávy. Inventarizace majetku probíhá podle Raise zhruba dva měsíce, další rok jeho prodej. Mezitím vznikne řada soudních sporů, které se táhnou tři až čtyři roky. A až pak lze sepsat zá věrečnou zprávu a správce dostane odměnu.

„Ovšem pokud se konkurs v ZPS povede, tak získám zkušenosti, které se nedají zaplatit penězi. Je to moje investice do budoucna, zdůrazňuje Rais. Doufá totiž, že po vstupu země do Evropské unie se pravidla stabilizují a ekonomika se přiblíží ev ropským standardům. „Potom bude správce s dostatečnou odborností a zkušeností brán jako krizový manažer. A podle toho bude ohodnocen, dodává Rais.

Spravovat bankrot v ZPS je prubířským kamenem v jeho kariéře. Tato firma je v českomoravské kotlině velmi významná a Rais se ze dne na den ocitl v mediální palbě. Příliš nadšen tím není: „Předtím jsem byl stranou reflektorů, nená padný a neviditelný a bylo mi dobře.

CIF24

Soudce brněnského obchodního soudu Jan Kozák, který konkurs na ZPS prohlásil, soudí, že po pracovní i odborné stránce je Rais mezi devátým až desátým stupněm desetibodové stupnice. „Odborně je velmi fundovaný a jeho pracovitost téměř nemá mezí. Do ZPS jsem ho vybral, protože jsem člověka s takovými vlastnostmi potřeboval. Pracovně jsme se setkali před třičtvrtě rokem a s jeho působením jsem zatím spokojen. Dosud se mi o něm žádný negativní poznatek nedonesl, uvedl Kozák.

Nyní se chce Rais účastnit práce v meziresortní komisi, která bude mít za úkol připravit skutečně systémovou novelu zákona o konkursu, a to včetně úprav v souvisejících normách. „Musíme dát dohromady lidi z praxe i legislativce se správným nadhledem. A předloha by se měla utvářet napříč politických spektrem, dodal Rais. Současná vládní novela konkursního zákona, kterou poslanci v prosinci podpořili v prvním čtení, není totiž podle něho dobrá a už vůbec není cestou kupředu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).