Menu Zavřít

KONKURSNÍ HRÁTKY

8. 8. 2001
Autor: Euro.cz

ČKD Blansko

BLANSKO – Prodej firmy ČKD Blansko se opět zkomplikoval. Konkursní správce sice uzavřel koncem listopadu výběrové řízení a novým majitelem firmy se měla stát česká společnost Cash & Capital, představenstvo ČKD však tento prodej zpochybnilo. V odvolání k Vrchnímu soudu v Olomouci požaduje, aby se znovu projednal návrh nuceného vyrovnání.

Podnik je v konkursu od roku 1997, ale má zakázky a stále vyrábí. Věřitelům dluží dvě miliardy korun a navrhoval vyrovnání, v němž jim nabízel zhruba čtvrtinu dlužné sumy. Krajský obchodní soud však koncem listopadu návrh na vyrovnání zamítl s tím, že není jisté, zda by firma tyto prostředky dala dohromady.

Představenstvo, které se nyní odvolalo k Vrchnímu soudu, tvrdí, že soudce krajského soudu i konkursní správce překročili své pravomoci. Odmítli vyrovnání a prosadili prodej podniku, který ovšem vynese jen 150 milionů korun.

CIF24

Správce konkursní podstaty Marian Jeřábek tvrdí, že odvolání prodej nezabrzdí. Představenstvo se naopak domnívá, že mu tímto krokem zabrání, nebo ho minimálně zbrzdí o několik měsíců. Současně s odvoláním podalo i námitku na podjatost soudce Jana Kozáka (EURO 40/2000).

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).