Menu Zavřít

Koňská délka pro gripeny

26. 7. 2002
Autor: Euro.cz

Komentář

WT100

Rozhodovat o již rozhodnutém bude brzy muset nová vláda. Jde o nákup stíhaček pro české letectvo. Toto břímě z nich málem sňala předchozí vláda, která na jaře schválila britsko-švédské gripeny. Jediný hlas jí nakonec chyběl v Parlamentu k tomu, aby prošel návrh zákona o financování jejich nákupu. Nicméně tendr zrušen nebyl, de iure je stále vítězem konsorcium BAE/Saab se svým gripenem. Někteří ministři nové vlády se mu už ale chystají odejmout vavříny a vrhnout se do nového výběrového řízení. Jako první se pro nový konkurs vyjádřil lidovec Šimonovský.
Smysl by další tendr nepostrádal. Gripeny vyhrály v České republice v době, kdy se zdálo, že si je koupí Rakousko, pronajme Maďarsko. Jednotná výzbroj středoevropských armád by pak měla svou logiku a opodstatnění. Jenže během června se situace změnila. Rakousko se takřka přes noc vzdalo gripenů a rozhodlo se pro systém Eurofighter, který nabízí evropské konsorcium EADS. Stejně tak Maďarsko, které podepsalo smlouvu na leasing čtrnácti gripenů, hodlá prý tuto smlouvu revidovat. Česká republika by se tak za deset let, kdy bude evropské nebe ovládat supermoderní Eurofighter, případně americký Joint Strike Fighter (JSF), mohla stát osamělým ostrůvkem v NATO, nad nímž budou létat stroje, které jiná členská země nepoužívá.
Rozhodování ale nebude tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. Důležitá je cena zakázky, a ta mluví jednoznačně pro gripeny. Kromě toho, ať se to vojákům líbí nebo nikoli, každý hromadný nákup zbraní je také součástí diplomacie státu. Američané si můžou se svými strikery ruce zpřetrhat, ale Česká republika potřebuje silné karty pro hladký vstup do Evropské unie a do jejích zamýšlených bezpečnostních struktur. A zbrojaři z EADS i BAE/Saab mají jistě v Evropě slovo!
Proti eurofighterům mají zase gripeny jiné trumfy: velká zbrojní zakázka totiž rozhoduje o tom, na jaký průmysl budou v budoucnu napojeny české zbrojovky. Výrobce eurofighteru toho zatím v rámci offsetů mnoho nenabídl. Zato konsorcium BAE/Saab se snaží, má nejvíce offsetových kreditů. Ještě minulý týden přivedlo do Jihlavanu britskou společnost Hymatic.
Gripeny budou mít také v zádech silný vítr vanoucí z řad sociální demokracie. Jestliže klíčová figura, staronový ministr obrany Jaroslav Tvrdík, neváhal před měsícem shánět po parlamentních bufetech své stranické kolegy a nutit je k návratu do sálu, aby mohli hlasovat pro gripeny, těžko začne náhle vyznávat konkurenční modlu. Takže vše je otevřené s tím, že gripeny jsou tradičně o koňskou délku vpředu. Velmi teď bude záležet na tom, jak se k věci postaví premiér Špidla a šest ministrů koalice. První lidovec se už vyslovil pro nový tendr. Teď se bude čekat na zbytek vlády.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).