Menu Zavřít

KONTINENTÁLNÍ EVROPA

25. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Většina analytiků vidí růstový potenciál kontinentu

Evropské akcie nepochybně slibují zajímavý růstový potenciál. Mnoho investorů z toho mylně odvozuje, že stačí najít kvalitní fond evropských akcií.

Jaký je myšlenkový postup, který by měl předcházet konkrétnímu investičnímu rozhodnutí? Předpokládejme, že investor již ví, kolik chce investovat do akcií v Evropě. V dalším kroku se musí rozhodnout, zda vybrat fond investující po celé Evropě včetně Velké Británie, či zaměřující se jen na kontinent, respektive eurozónu. Britský trh je totiž z evropských největší, nejrozvinutější, má jinou měnu a odlišný ekonomický cyklus. Aktuálně považujeme za atraktivnější eurozónu. Také studie makléřů Schroder Salomon Smith Barney, která optimisticky odhaduje růs–tový potenciál evropských akcií pro rok 2000 na 20 procent, doporučuje investorům podvážit britské akcie.

ebf - tip - debata

Extrémně důležitým faktorem rozhodujícím o výkonnosti a rizikovosti každého fondu je zaměření podle velikosti podniku. Zde se již nelze spoléhat na hrubé kategorizace fondů podle agentur, které nerozlišují investiční styly fondů do takové míry, která je nezbytná. V tabulce je uvedeno deset fondů evropských akcií, a přitom každý z nich má odlišnou strategii, a tudíž by bylo mylné vzájemně srovnávat jejich výkonnost. Velké rozdíly existují dokonce i na úrovni fondů stejného sektoru. Například Mercury European Opportunities investuje i ve Velké Británii do akcií, které tvoří dolních 25 procent trhu z hlediska tržní kapitalizace. Zásadně však neinvestuje na takzvaných nových trzích. Zde se naopak angažuje CB Europa Select.

Až na Fidelity Euro Stoxx 50, který kopíruje index, jsou všechny fondy řízeny aktivně. Rozhodování mezi stylem řízení je samostatnou kapitolou.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).