Menu Zavřít

Kontroverzní matka národa

9. 4. 2018
Autor: Euro.cz

Pro některé světice, pro jiné spíše teroristka Její cesta k roli bojovnice proti apartheidu začala idylicky. Při čekání na autobus okouzlila tehdy ženatého Nelsona Mandelu, který se do ní na první pohled zamiloval. Když ji o několik týdnů později viděl sedět v kanceláři svého společníka, neváhal a pozval ji na schůzku. Hned na prvním rande prý prohlásil, že se s ní ožení, a během následujícího roku se skutečně stihl rozvést a Nomzamo Winifred Zanyiwe Madikizelovou (26. 9. 1936 – 2. 4. 2018), po celém světě dnes známou jako Winnie Madikizelová Mandelová, si vzal v roce 1958 za ženu. Jejich manželství trvalo 38 let, z toho 27 ale strávil Mandela ve vězení a Winnie převzala jeho roli bojovnice za svobodu Jižní Afriky a jejích původních obyvatel.

Bojovala také za své vlastní uznání, nechtěla zůstat ve stínu manžela, se kterým se rozešla dva roky poté, co ho v roce 1990 propustili z vězení. Jejich rozvod trval kvůli majetkovým nárokům první dámy boje za svobodu dlouhé čtyři roky.

Stála v čele Mandelových následovníků po celou dobu, kdy on byl ve vězení.

Ani jí se vězení nevyhnulo, poprvé v něm skončila na sedmnáct měsíců a z toho víc než rok strávila na samotce. To se opakovalo ještě několikrát. Nevyhnula se krutým výslechům a mučení. To ji navždy změnilo.

Dokonce tak, že se neváhala uchýlit k tomu samému. Známé je její vyrovnávání si účtů s nepřáteli, s těmi, které podezřívala z donašečství. „Společně, ruku v ruce, s našimi krabičkami zápalek a našimi náhrdelníky osvobodíme tuto zemi,“ prohlásila v dubnu 1986 během svého projevu, a otevřeně tak odkázala na praktiku, kterou její spolubojovníci používali proti svým nepřátelům.

Kolem krku jim dali pneumatiku napuštěnou benzinem a zapálili ji.

ebf - tip - debata

Jihoafrická komise pro pravdu a smíření po vyšetřování těchto zločinů prohlásila, že Winnie Madikizelová Mandelová je politicky a morálně odpovědná za hrubé porušování lidských práv.

Souzena byla mnohokrát, nejen za své politické aktivity, ale také za zpronevěru 120 tisíc dolarů a za podíl na únosu a vraždě čtrnáctiletého aktivisty Jamese Stompieho Moeketsiho. Její aura světice a matky národa pomalu vzala za své. Přesto po její smrti 2. dubna 2018 prohlásil významný člen Afrického národního kongresu Fikile Mbalula, že Winnie Madikizelová Mandelová „symbolizovala sílu, odpor a věčnou duši svobody. Neúnavně bojovala za to, abychom měli spravedlivou a rovnou společnost, a zasvětila svůj život službě africkému lidu“. Ne každý by se pod to podepsal, její role v boji proti africkému apartheidu je ale nesmazatelná.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).