Menu Zavřít

Konverze texaského naftaře

2. 2. 2006
Autor: Euro.cz

Zpráva o stavu Unie

CIF24

PRAHA (mtc) - Radikální změny v energetické politice USA oznámil prezident George Bush ve své Zprávě o stavu Unie minulý týden před americkým Kongresem. Vyzval národ k úsporám a přechodu na alternativní a atomové zdroje. „Překročme obzor ekonomiky založené na ropě,“ řekl Bush.
Bývalý texaský naftař tím naprosto obrátil svoji energetickou koncepci. Již nenabádá k „obraně amerického způsobu života“ a k „otevření nových nalezišť ropy na Aljašce“, ale naopak změně pohonu automobilů, investování do alternativních zdrojů a oživení jaderné energie.
Zdůvodnění, které pro svoji konverzi americký prezident poskytl, bylo ale spíše než ekologické mezinárodněpolitické. „Máme vážný problém. Amerika je závislá na ropě, kterou často importuje z nestabilních částí světa,“ uvedl George Bush. Představuje si, že v roce 2025 by Amerika měla z Blízkého východu dovážet o 75 procent ropy méně než dnes. Vzhledem k blížícímu se okamžiku vyčerpání zdrojů však nemusí jít ani tolik o plán, jako spíše o realistické očekávání objemů budoucích dodávek.
Bush se pustil i do ikony amerického způsobu života - do velkých silných automobilů s vysokou spotřebou. Vyzval k investicím do hybridních aut a využívání motorů poháněných biopalivy. Do šesti let mohou podle Bushe auta na ethanol konkurovat klasickým automobilům.
Americký prezident také požádal parlament o financování federálního výzkumu alternativních paliv. Chce investovat do výzkumu „bezemisních elektráren, solárních a větrných technologií a čisté bezpečné jaderné energie“. Podporu tomuto výzkumu chce navýšit o dvaadvacet procent. V minulých pěti letech USA do vývoje alternativních zdrojů energie daly téměř deset miliard dolarů.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).