Menu Zavřít

Konzervativci v USA obrací: Oteplování je hrozba

2. 5. 2016
Autor: Pixabay; Public Domain

Málokdo byl dosud tak zarputilým odpůrcem klimatických změn, než typický konzervativní Američan. Lidé a jejich názory se ale mění. Již polovina konzervativců ve Spojených státech dnes považuje globální oteplování za hrozbu, před dvěma lety to přitom nebyla ani třetina. Pouze čtvrtina z nich je ale přesvědčena, že hlavní příčinou oteplování je člověk.

Lidé s konzervativními postoji v USA věří globálnímu oteplování stále méně než příslušníci jiných názorových proudů. Konkrétně 47 procent konzervativců z řad příznivců republikánské strany změnu klimatu považuje za hrozbu, v roce 2014 to bylo 28 procent. Vyplývá to z nedávného průzkumu univerzit Yale a George Mason.

Mnohem méně konzervativců (26 procent) je ale přesvědčeno o tom, že hlavní příčinou oteplování je člověk. Z celého politického spektra si to myslí 56 procent Američanů.

Žádné jiné téma nerozděluje republikány a demokraty tolik jako globální oteplování. Republikánští prezidentští kandidáti Ted Cruz i Donald Trump jsou v zajedno se svými příznivci. Oba odmítají člověkem způsobené globální oteplování. Ukazují to i jejich příspěvky na twitteru.

„Tahle velmi drahá … kolem globálního oteplování musí přestat. Planeta se ochlazuje, teploty dosahují rekordních minim a klimatologové zamrzli v ledu,“ napsal na sociální síť Trump. „Demokraté zabíjejí pracovní místa a ignorují fakta. CO2 vychází z každého člověka a naopak každá rostlina CO2 konzumuje,“ tweetoval tentokrát Cruz v polovině dubna.

Příliš jim tento postoj zřejmě ve volbách nepomůže. Jak průzkum dále ukazuje, problematika klimatických změn není pro republikánské voliče důležitá. Za jednu ze svých zásadních priorit ji považují jen liberálové z demokratické strany, kteří v globální oteplování věří nejvýrazněji (95 procent).

Průměrně hrozbě klimatických změn věří 73 procent Američanů, což je o sedm procentních bodů více než v roce 2014.


Čtěte dále:

Americký sen je fikce. Nevěří mu už ani boháči

CIF24

Vztahy jsou klíčem k dlouhému životu, tvrdí nejdelší výzkum

Trump ovládl úterní primárky. Vyhrál ve všech pěti státech

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).