Menu Zavřít

Konzervativní trezor

26. 9. 2006
Autor: Euro.cz

Nenápadné šasi ukrývá nejpokročilejší technologie zabezpečení dat

Designově čistý, jednoduchý, bezpečný a velmi výkonný – tak by bylo možné několika slovy shrnout ThinkPad T60 od Lenova. Počítač z kategorie manažerských notebooků mě velmi zaujal nejen výkonem, ale i koncepcí a vzhledem.
Na první pohled je notebook T60 designově velmi jednoduchý. Matná černá barva a pravidelné linie obdélníkového šasi jsou až ultrakonzervativní. Navíc strategie Lenova spočívá ve stejném designu celé řady produktů, což znamená, že položíte-li vedle sebe dva různé modely T, na první pohled nepoznáte, že cenou se od sebe liší klidně o čtyřicet tisíc korun. Velké firmy prý tento přístup velmi vítají. Nejde zdaleka jen o to, že si pracovníci navzájem nezávidí lepší počítače, svůj vliv má i korporátní identita a jednotná image zaměstnanců. Použité materiály, například hořčík nebo karbonový kompozit, mají zaručit, že notebook vydrží i mírně drsnější zacházení. Což není návod chovat se k T60 vědomě ošklivě, mám na mysli spíš běžné nárazy do dveří, sedadel v tramvaji a podobně. Pro obdobné situace má Lenovo v rukávu ještě jeden trumf – technologii Active Protection System, která je obsažena skoro ve všech noteboocích ThinkPad. Tímto systémem vybavený disk počítače obsahuje senzor, který monitoruje pohyb notebooku. Když zaznamená náhlou změnu, povětšinou pád, zastaví pohyb disku, aby ochránil uložená data. Což údajně nabízí až čtyřikrát větší ochranu notebooku proti nárazu než jiná řešení.
Má-li notebook s logem IBM nějakou slabinu, je jí použitý displej. Patří spíš do průměru, hlavně slabšími pozorovacími úhly. Přece jen do lepší společnosti, kam se T60 hlásí, dnes už patří displeje poněkud lepší. Pro jednoho pozorovatele ale naprosto dostačuje a barevné podání panelu je také dobré. Nad displejem se nachází poměrně praktická vychytávka – vysoce svítivá bílá dioda, která ve špatných světelných podmínkách umožní psát na klávesnici i těm, kdo si tak úplně nepamatují rozložení kláves.
Otevřené víko displeje pevně drží na dvou poměrně masivních ocelových kloubech a odhaluje pohled na vcelku velkou klávesnici notebooku. Při běžném psaní kratších e-mailů zcela vyhovuje, ovšem být Boženou Němcovou a psát Babičku, raději bych zvolil klávesnici externí. To se ale týká vesměs všech notebooků. Oceňuji také použití velkých kláves Shift a Enter, v malém vydání totiž dokážou hodně znepříjemnit život.
Nad klasickými klávesami se nachází několik netypických prvků, kromě ovládání hlasitosti reproduktoru je to hlavně modré tlačítko s nápisem ThinkVantage. To obsluhuje spouštění stejnojmenného balíku softwarových a hardwarových řešení, který Lenovo považuje za jeden z klíčových přínosů pro své zákazníky. Dle výrobce prý vlastní zakoupení počítače znamená pouze dvacet procent z celkových nákladů spojených s jeho vlastnictvím a dalším provozem. Nástroje pod hlavičkou ThinkVantage mají minimalizovat zbývajících osmdesát procent nákladů. Součástí balíku je zmíněná technologie Active Protection System, dále takzvaný Rescue and Recovery, určený pro diagnostiku a obnovu dat - a to i v případě, že je operační systém nefunkční. O nastavení a přepínání různých síťových připojení, typicky v práci a doma, se stará Access Connections. A konečně zabezpečení dat v počítači má na starost Embedded Security Subsystem, což je kombinace hardwaru a softwaru, která chrání data proti neoprávněnému přístupu pomocí kombinace čtečky otisků prstů, správce hesel, šifrovacího čipu a nástroje pro definitivní mazání disku.
Jen pro zajímavost dodejme, že po kompletním osminásobném smazání pevného disku běžným nástrojem v kterémkoliv operačním systému jsou data pro odborníka dostupná bez sebemenšího problému. Pro skutečné smazání obsahu je třeba zvolit některý ze specializovaných nástrojů. Jeden z nich Lenovo nabízí u svých notebooků právě v rámci ThinkVantage.
Vysoký výkon T60 umožňuje použitý procesor Intel Core Duo T2500, v současné době procesorová špička. Společně s jedním gigabytem operační paměti a velmi dobrou čipovou sadou Intelu stroj běží opravdu svižně. Tak svižně, že na něm probíhá v současnosti redakční test nového operačního systému a kancelářského balíku od Microsoftu. ThinkPad T60 je zkrátka namířen na toho, kdo potřebuje snadno přenosný počítač s dostatečným výkonem. Dosaženou úroveň mobility navíc podtrhuje odolností, perfektním zabezpečením dat a slušnou výdrží baterie.

Klady + odolné a kvalitně zpracované šasi
+ výbava
+ výkon
+ mobilita
+ zabezpečení

MMF24

Zápory - zorný úhel displeje

Lenovo ThinkPad T60 Rozměry: 311 x 255 x 35,4 mm
Procesor: Intel Core Duo T2500
Operační paměť: 1GB DDR RAM
Grafická karta: Ati X1400
Konektivita: WiFi, 3x USB, LAN, modem
Optická mechanika: DVD RAM, RW LG GSA 4083N
Pevný disk: 100GB
Cena (bez DPH): 73 990 Kč

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).