Menu Zavřít

KONZULTACE, NEBO NÁTLAK

30. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Železnobrodské sklo

PRAHA – Vláda se zřejmě i nadále chystá, že prodá téměř devadesátiprocentní podíl akcií společnosti Železnobrodské sklo (ŽBS) vybranému zájemci, jablonecké společnosti Bijou Terra. Třetinový vlastník firmy Bijou Terra, společnost Ornela, přitom nezaplatil dosud za privatizaci podniku České perličky a patří k největším dlužníkům Fondu národního majetku (EURO 41/2000).

KL24

Výsledek středečního jednání kabinetu napovídá, že se členové vlády pokusili odstranit další překážku privatizace do rukou firmy Bijou Terra. Rozhodnutí odložili s tím, že je třeba prodej ještě konzultovat s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Co s ním budou konzultovat, není jasné. Josef Machů z tiskového odboru ÚOHS potvrdil, že stanovisko úřadu měla vláda k dispozici už při středečním zasedání a že bylo záporné. Také ministr financí Mertlík pro ČTK po zasedání vlády uvedl, že důvodem pro odložení této kauzy bylo již obdržené stanovisko ÚOHS.

Bijou Terru doporučila jako vítěze soutěže o Železnobrodské sklo výběrová komise složená ze zástupců ministerstva financí, resortu průmyslu a FNM. Ministr Mertlík, který prosadil, aby v soutěži kromě ceny rozhodoval i podnikatelský záměr, v rozhovoru pro týdeník EURO popřel, že by soutěž byla předem připravena pro firmu Bijou Terra. Za výsledek konzultace s Úřadem pro hospodářskou soutěž nyní odpovídá opět Mertlík a ministr průmyslu Grégr a Fond národního majetku. Tiskové oddělení úřadu vlády sdělilo, že kabinet případ ŽBS znovu projedná 23. října.

  • Našli jste v článku chybu?