Nová stylová restaurace se nebojí ani umístění v suterénu, ani vysoké investice a chce hosty naučit grilovat po korejsku
Yuniku Charcoal BBQ je jako název podniku poněkud složitější, ale jednoduše se jedná o restauraci, jejíž hlavní atrakcí jsou grily uprostřed každého stolu.
Na nich si hosté sami připravují maso, případně zeleninu tak, jako se to dělá tradičně v Koreji. Bulgogi, pravděpodobně nejznámější takto připravované jídlo, zatím v úvodní nabídce chybělo. Věřím, že se pokrm v menu objeví. Restaurace se nachází hned na začátku Slezské ulice, blízko náměstí Míru, na místě, kde už si vylámalo zuby několik podniků včetně například Ari’s známého šéfkuchaře Ariho Munandara. Snad se Yuniku povede lépe, investice do interiéru musela být ohromná.
Restaurace pod úrovní chodníku je otevřenou kuchyní rozdělena do dvou částí, menší přední, která skýtá více soukromí, a velké hlavní místnosti, nabízející pro změnu denní světlo. Při mé první návštěvě o víkendu asi deset dní po otevření byla restaurace téměř prázdná. Při druhé po necelém týdnu i návštěvách následujících už by se v ní večer téměř nenašlo místo k sezení. Většina hostů byla asijského původu a netuším, jak se o restauraci tak krátce po otevření dozvěděli.
Faktem zůstává, že za podnikem stojí provozovatelé úspěšných restaurací Hanabi a Yami, které svou klientelu jistě mají, takže vítr zřejmě vane odsud.
Sám sobě kuchařem
Trochu mě překvapilo, kolik návštěvníků se nechá zlákat právě grilem a objedná si nejméně čtyři stogramové porce masa připravené ke grilování. To je podmínkou, aby obsluha přinesla kotlík plný rozžhavených uhlíků, stáhla měděný odsavač par umístěný nad každým stolem kousek nad gril a zahájila tak show, jejímiž jedinými herci zůstávají hosté. Spolu s vybranými druhy masa od hovězího wagyu přes kachní prsa, ryby a mořské plody po bůček si můžete objednat i několik druhů zeleniny a tofu. S masem a zeleninou přinese obsluha také několik druhů omáček a příloh, jako jsou malé sladké brambůrky, houby a pikantní korejské zelí kimči, a k tomu velké listy zeleného salátu, do kterého se grilované maso spolu s přílohami a omáčkou balí a s ním jí. Nebudu vám lhát, důstojná konzumace takto připraveného závitku vyžaduje značnou dávku zručnosti. Snad proto jí většina hostů standardně příborem z talíře a listy salátu často zůstávají na stole.
Při objednávání masa ale obsluha svou roli zatím příliš nezvládá. V restauraci jsou umístěné prosklené chladicí boxy na zrání masa, o kterých se ani nezmíní, natož aby třeba hostům maso představila a vysvětlila, co wagyu vlastně je, odkud maso pochází, jaký je rozdíl mezi jednotlivými partiemi atd. Vzhledem k tomu, že za sto gramů nechá host v Yuniku v průměru asi 245 korun, přijde mi to přinejmenším škoda. Jinak je ale obsluha milá a všímavá.
Jde to i bez grilu
Pokud stejně jako já chodíte do restaurace proto, aby vám jídlo uvařili v kuchyni, jste v Yuniku dobře. Většina jídel, která jsem tu stihla okusit, byla velmi dobrá, nebo přinejmenším zajímavá.
Z předkrmů mi chutnaly tenoučké hovězí plátky marinované ve svěže citrusové omáčce ponzu s dokonale hladkým květákovým pyré.
Výborná byla silná hovězí polévka s kousky masa a skleněnými nudlemi. Z hlavních jídel už jsem měla dobrou polovinu a nejlépe hodnotím dvanáct hodin připravovaný, na povrchu křupavý a uvnitř dokonale měkký vepřový bůček s jemným, nepříliš výrazným špenátovým krémem, marinovaným pórkem a asijskou variací na české knedlíky v podobě bochánků, které jsou dle obsluhy čistě z rýžové mouky, a jsou tedy bezlepkové.
Vyzkoušela jsem i do růžova propečené kachní prso s hruškovým pyré, boby edamame, malými brambůrky a čekankou, která však nepříjemně zhořkla zřejmě nevhodným skladováním na světle. S výjimkou čekanky bylo i toto jídlo velmi dobré, stejně jako vepřová krkovice s ananasovým chutney a plackami z fazolí mungo s lehce pikantní náplní z kimči. Jídla jsou nápaditá a zábavná. Ceny jídel mi připadají poměrně vysoké, ale uvidíme, co přichystá nové menu.
Stihla jsem ochutnat i všechny tři talířové dezerty a mým favoritem je creme brulée s příjemnou lehkou chutí citronové trávy, leč za vyzkoušení stojí rovněž teplé čokoládové koláčky a krásně prezentovaný rýžový pudink, který není příliš sladký a na první ochutnání je poměrně zvláštní. Nakonec se ale přistihnete, jak pečlivě vyškrabujete talíř a myslíte na přídavek. I dezert si však můžete ugrilovat, a to v podobě plátků ananasu s kokosovou omáčkou.
Záměry provozovatelů jsou už podle investice do interiéru poměrně ambiciózní. Doufejme tedy, že Yuniku konečně zlomí prokletí tohoto místa a restaurace bude úspěšně fungovat i za pár let.
Yuniku Charcoal BBQ
Slezská 3, Praha 2 t: 777 667 083 e: info@iyuniku.cz www.yunikubbq.cz otvírací doba: denně 11.30–15.30, 17.30–23.00
O autorovi| Klára Donathová, donathova@mf.cz