Menu Zavřít

Koruna je nejsilnější od listopadu 2013, k euru posílila na 26,47

15. 5. 2017
Autor: Profimedia.cz

Koruna dnes odpoledne posílila vůči euru na 26,47 Kč/EUR. Je tak nejsilnější od listopadu 2013, kdy Česká národní banka zahájila intervence proti posilování měny. Vůči dolaru posílila na 24,13 Kč/USD, což je nejsilnější hodnota od loňského října.

„Za posílením může stát fakt, že určitá část trhu počítá s dřívějším navýšením úrokových sazeb. Silná koruna a nižší inflace však spekulanty může brzy dostat mimo hru, jak tomu bylo právě před ukončením intervencí,“ reagoval na vývoj kurzu analytik společnosti Roklen Radek Pavlíček. V době dividendové sezony Pavlíček očekává spíše vybírání zisků na koruně.


Takto korunu dlouhodobě oslabovala centrální banka:

ČNB v březnu intervenovala za rekordních 520 miliard korun

Česká národní banka


Od ukončení intervencí 6. dubna se koruna zatím k hranici 26,50 Kč/EUR krátce přiblížila 10. dubna. Minulý týden česká měna posílila vůči euru o devět haléřů a páteční obchodování zakončila na 26,57 Kč/EUR. Podle dřívějšího vyjádření hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera poklidný vývoj zhruba měsíčního obchodování ukazuje, že spekulativní kapitál v tuzemské ekonomice poměrně trpělivě vyčkává.

Aktuální kurz eura ke koruně:

V tomto týdnu může být podle analytiků pro kurz koruny zajímavý odhad hrubého domácího produktu za první čtvrtletí, který Český statistický úřad zveřejní v úterý.

WT100

Česká národní banka od listopadu 2013 do letošního dubna intervenovala na devizovém trhu s cílem oslabit korunu a držet její kurz poblíž 27 Kč/EUR. Za tu dobu nakoupila eura za více než dva biliony korun, nejvíce peněz vynaložila letos v březnu, a to 520 miliard korun.

Přečtěte si také:

ČNB: Slabší koruna by vytvořila větší prostor pro růst sazeb


  • Našli jste v článku chybu?