Menu Zavřít

Koruna je nejsilnější od ukončení intervencí. Dostala se na 26,27 korun za euro

8. 6. 2017
Autor: Michael Tomeš - Mladá fronta

Koruna dnes po poledni posílila k euru na 26,27 Kč/EUR, což je nejsilnější hodnota od dubnového ukončení intervencí České národní banky. Ve středu uzavírala na 26,30 Kč/EUR. Podle analytika Patria Online Tomáše Vlka bylo dopolední posílení dáno především technickým pohybem kurzu.

Nová data o květnové nezaměstnanosti, která klesla na 4,1 procenta, jsou pro trh podle Vlka nepodstatná. „Během dne však koruna bude sledovat dění ve světě, především Evropskou centrální banku,“ dodal Vlk. Rada guvernérů ECB se na dnešním zasedání bude zabývat měnovou politikou. V pátek pak Český statistický úřad zveřejní data o květnové inflaci. Podle analytiků stoupla meziroční inflace v květnu na 2,1 procenta z dubnových dvou procent.

Koruna posílila už ráno na 26,29 Kč/EUR a dotkla se tak maxima dosaženého v pondělí. Poté dva haléře ztratila a kolem poledne začala znovu sílit.

Aktuální kurz eura ke koruně:

Česká národní banka od listopadu 2013 do letošního dubna intervenovala na devizovém trhu s cílem oslabit korunu a držet její kurz poblíž 27 Kč/EUR. Za tu dobu nakoupila eura za více než dva biliony korun. Po ukončení intervencí 6. dubna koruna zvolna posilovala, hned 10. dubna se krátce přiblížila k hranici 26,50 Kč/EUR. Ve druhé polovině dubna se opět vrátila zpět ke 27 korunám za euro, poté začala postupně zpevňovat.

ebf - tip - debata

Vůči dolaru koruna ráno nejprve o haléř zpevnila, poté začala oslabovat a před polednem se obchodovala za 23,39 Kč/USD. Proti středečnímu závěru tak je o čtyři haléře slabší.

Dále čtěte:

Díky, Donalde. Zvolení Trumpa vyneslo ČNB 17 miliard

Byl kurzový závazek brzdou investic do produktivity?

Posledních 6 dní intervencí ČNB koupila eura za 18 miliard


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).