Menu Zavřít

Koruna posílila. Vůči euru byla v pondělí nejsilnější od intervencí

5. 6. 2017
Autor: Archiv Euro

Koruna dnes po zveřejnění údajů o růstu průměrné mzdy posílila na 26,29 Kč/EUR a dostala se tak na nejsilnější úroveň nejen od dubnového konce intervencí České národní banky, ale za zhruba 3,5 roku. Ještě dopoledne se ale vrátila zpět nad 26,30 Kč/EUR a kolem páté hodiny odpolední se obchodovala proti pátečnímu závěru o dva haléře slabší na 26,34 Kč/EUR. Vůči dolaru oslabila o šest haléřů na 23,41 Kč/USD.

Zájem o korunu podpořily nové údaje z trhu práce, které ukázaly, že průměrná mzda v prvním čtvrtletí vzrostla nejrychleji od roku 2008 na 27 889 korun. „Investoři na tuto zprávu reagovali nákupem koruny a její kurz proti euru se tak dostal na svou nejnižší hodnotu od začátku intervencí, 26,29 CZK/EUR,“ uvedl Viktor Zeisel z Komerční banky.

Silnější hodnota koruny však podle Jakuba Seidlera z ING Bank začala posléze motivovat spekulativní hráče k vybírání zisků a koruna se tak vrátila zpět nad 26,30 Kč/EUR.

„Rovnovážný kurz koruny se podle našeho odhadu pohybuje kolem 25,50 Kč/EUR,“ uvedl Seidler. Dosažení této hranice však bude navzdory pozitivnímu ekonomickému vývoji letos brzdit postupné odcházení spekulativního kapitálu z české ekonomiky, dodal. Na konci letošního roku očekává kurz mírně pod hranicí 26 Kč/EUR.

Aktuální kurz eura ke koruně:

Česká národní banka od listopadu 2013 do letošního dubna intervenovala na devizovém trhu s cílem oslabit korunu a držet její kurz poblíž 27 Kč/EUR. Za tu dobu nakoupila eura za více než dva biliony korun, nejvíce peněz vynaložila letos v březnu, a to 520 miliard korun.

WT100

Guvernér ČNB Jiří Rusnok minulý týden uvedl, že se kurz koruny po ukončení intervencí vyvíjí příznivým směrem. „Zatím to hodnocení je veskrze pozitivní. Nedošlo k žádnému šoku, koruna mírně posiluje. Je to odpovídající zpřísnění měnových podmínek. Zatím velmi, velmi mírné, takže s tím vývojem jsme určitě spokojeni,“ řekl Rusnok v Bouzově na Olomoucku.

Přečtěte si také:

Rusnok vítá, že Sobotka chce před volbami mluvit o euru

Díky, Donalde. Zvolení Trumpa vyneslo ČNB 17 miliard

Byl kurzový závazek brzdou investic do produktivity?


  • Našli jste v článku chybu?