Menu Zavřít

Kosíř

20. 5. 2019
Autor: Euro.cz

Podnik ze Lhoty pod Kosířem oživuje Prostějovsko a Olomoucko už od roku 2014

Haná. Snad každý si ještě ze základní školy pamatuje, že jde o jednu z nejúrodnějších oblastí v republice.

Rovinatější plochu by člověk hledal těžko. A když tak o sobě Minipivovar Kosíř píše, že leží u nejvyššího hanáckého vrcholu, jeden musí zpozornět. Kopec Kosíř je vysoký 445 metrů a díky výhledu na celou střední Moravu se mu přezdívá „hanácký Montblank“.

„Když v roce 2013 otevřeli novou rozhlednu, viděl jsem, že místo není mrtvé,“ konstatuje sládek David Kapsia zrod myšlenky na vlastní varnu. „Věděl jsem, že dřív nebo později pivovar otevřu,“ směje se.

A přišlo to spíš dřív než později.

Kapsia svůj Minipivovar Kosíř zprovoznil v dubnu 2014, v říjnu téhož roku byla požehnána jeho první várka. „Jdeme pomalou cestou, každý rok se něco změní,“ popisuje Kapsia nehektickou evoluci Kosíře. Tak se průběžně zvyšuje výstav až o 15 procent ročně, nyní Kapsia uvaří ročně zhruba 850 hektolitrů. „Lidé jsou u nás hodně konzervativní, musíme mít hlavně světlá piva,“ říká sládek.

Základní sortiment, který doplňují sezonní

speciály, tvoří polotmavá jedenáctka Haltýř a světlá dvanáctka Gabriell.

Zajímavý je i tmavý speciál Černý ko -sák 14°, o němž Kapsia tvrdí, že jde o české pivo křížené stoutem. Dneska se podíváme na ležák Haltýř se 4,6 procenta alkoholu. Jméno pivu dala lhotecká obecní studna. A stejně jako ona byla v minulosti záchranou pro žíznivé, je dnes ležák skvělým osvěžením. Pivo má poměrně výrazný říz, působí čerstvým dojmem.

Jeho předností v horkých letních dnech je lehkost. Haltýř má navrch velmi dobrou pitelnost, takže u jednoho neskončíte.

Ideální příležitostí, kdy Haltýř i další piva z dílny Davida Kapsii ochutnat, jsou tradiční červencové pivovarské slavnosti.

ebf - tip - debata

Minipivovar Kosíř Lhota pod Kosířem 10 Sládek: David Kapsia

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).