Menu Zavřít

Kott mit uns

3. 10. 2003
Autor: Euro.cz

Koalice větří kořist, ODS už řadí zpátečku

EBF24

Kdekdo ví, že lézt do manželství s alkoholikem se nemá. Jenže říkejte to osamělým ženám na prahu šedesátky nebo naší křehké vládní koalici: ty budou ochotny nasadit prsten komukoli, jen když neskončí na stará kolena bez opory. Také zůstávat v manželství s alkoholiky je čiré bláznovství, jenže vykládejte to churavým manželkám nebo ambiciózně opoziční ODS: ty zase vyvádějícího opilce nejdříve teatrálně vyrazí z domu, aby jej později mohly vzít tiše na milost.
Problematický poslanec ODS Petr Kott je proto na koni. Nejenže ho nikdo navzdory opakovaným alkoholovým absencím nedokáže zbavit mandátu, on si po minulém týdnu může i vybírat, jestli svou hlasovací přízní napříště zahrne opozici, či koalici. Podchytit vyobcovávaného Kotta pro své kluby se snaží – zatím neoficiálně – unionisté i sociální demokraté. Jedni ani druzí nechtějí riskovat ostudu, že se přikrmují u politické popelnice, takže dělají mrtvé brouky a provinilému poslanci radí zaklepat na jejich dveře až po absolvování abstinenční a věrnostní karantény. Ovšem s tím samým by se dnes už spokojila i řada Kottových kolegů z ODS. Počáteční hurávylučování by rádi jako ukvapené a přehnané vzali zpět, protože jim začalo docházet, že i s nevypočitatelným osmapadesátým kolegou byly vládní ambice strany přeci jen reálnější než bez něho. „To Teplíček fakt nemusel,“ zaznělo například na adresu Tomáše Teplíka, který Kottovo totální selhání vynesl na světlo jako první.
Abstinovat a v klidu přiznat barvu, až bude sněmovna znovu hlasovat o reformních zákonech, které zřejmě vrátí prezident Klaus. Tak může nakonec z trapné aféry vybruslit Kott, zatímco US-DEU získá danajský dar a ODS zase aureolu charakterního strážce pořádku. Ve sněmovním bufetu už platí zákaz prodeje alkoholu. To vše ale budou jen z nouze ctnosti, nikoli řešení.
ODS by měla spíše vysvětlit, proč Kotta, jehož už před volbami provázela pověst nezřízeného pijáka, vůbec vpustila do Parlamentu? Proč Kottovy výlety do němoty nezarazila už na jaře, kdy podobný hlasovací lapsus jako před týdnem dokonale zatloukla? Jakoby ODS neměla trpkou zkušenost se svým žíznivým poslancem Ladislavem Blažkem v první půli devadesátých let!
A co svědomí dvou sociálních demokratů, kteří sodovkáře Kotta v den D rozpili a uvedli ho do maléru? Opravdu to nebyl lov na stodruhého koaličního poslance? Koalice by se teď měla důsledně držet hesla Ruce pryč od Kotta.
Poslancova nemoc také nijak nevylučuje jeho verzi událostí, že prý teprve alkohol mu dovolil napřímit uprostřed své žulové partaje páteř a projevit odlišný názor – vyhnout se nařízenému útoku na Špidlovu reformu. Mobilizační praktiky byly přece důvodem, proč i do první světové války odjížděly vlaky plné zpitých vojáků.
Inu, jeden alkoholik a kolik křivostí v rodině vypluje na povrch. Pánbůh s námi a zlý pryč.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).