Menu Zavřít

KOUKAL V KLIDU PŘEŠEL DO BYZNYSU

14. 8. 2001
Autor: Euro.cz

S t ř e t     z á j m ů

Bývalý pražský primátor Jan Koukal (ODS), který v akciové společnosti Eltodo (loni od července zajišťuje osvětlení pražských komunikací) pracuje již od 4. ledna 1999, se od 1. února stane ředitelem jejího technického úseku. Koukal, který tuto informaci zprvu popíral, později připustil, že funkci bude zastávat „formálně .

Firma Eltodo čelila loni v září obvinění, že sponzorovala pražskou ODS výměnou za lukrativní veřejné zakázky od města. Firma loni zajistila i osvětlení koncertu Lucie Bílé na podporu Václava Klause, podle mluvčího Eltoda Jana Rafaje však ne sponzorsky.

Na dotaz, co říká názorům některých pražských zastupitelů, že tato firma byla v době, kdy stál v čele města, ve veřejných zakázkách protežována, Koukal odpověděl: „Já jsem primátoroval šest let a za tu dobu se tady stalo mnohé. O konflikt zájmů v tomto případě podle něj rozhodně nejde. Nástup Koukala do firmy Eltodo je podle bývalého radního Michaela Hvížďaly (US) „velmi výrazný konflikt zájmů . „Já si myslím, že celkově to je ukázka toho, jak se ztrácí důvěra nejen v politiku, ale v politiky vůbec. Není možné, aby v minulém vedení radnice primátor prosazoval projekty pro soukromou společnost a později se posadil do jejího čela, uvedl nynější předseda klubu Unie svobody v zastupitelstvu.

Koukal předpokládá, že se s funkcí bude teprve seznamovat. Místo bude zastávat podle svých slov formálně, nikoli fakticky. „Já samozřejmě řídit tuto instituci nemohu, když jsem dva dny v zaměstnání, řekl Koukal. Prezident firmy byl Koukalovým přesvědčením o formálnosti funkce překvapen. „Jak to mám vnímat, nevím, ale myslím si, že jsme spolu dohodnuti, uvedl Hájek. Ve své funkci by měl Koukal připravit založení společnosti s účastí firmy Siemens, která by se měla zabývat dopravními systémy. Tu by měl také v budoucnu řídit. Avšak Koukalovo tvrzení, že si jej na tento projekt najala firma Siemens, se prý nezakládá na pravdě.

WT100

Generální ředitel firmy Siemens Pavel Kafka totiž Koukalovo tvrzení označil za „naprostý nesmysl . Siemens podle něj s Eltodem o vytvoření společného podniku jedná, v týmu, jen se tím zabývá, však Koukal nefiguruje. Zdůraznil, že firma jej k žádné práci nenajala a o spolupráci ani neuvažuje.

  • Našli jste v článku chybu?