Menu Zavřít

Koupili mladé a perspektivní

12. 12. 2002
Autor: Euro.cz

Česká pojišťovna

PRAHA (hns) - Česká pojišťovna získala souhlas ministerstva financí a Úřadu pro hospodářskou soutěž s nákupem Commercial Union Penzijního Fondu (CUPF). Převod z původního majitele, britské společnosti Aviva, se uskutečnil minulý týden v úterý, ale cena za transakci nebyla zveřejněna. Ředitel Penzijního fondu České pojišťovny Tomáš Matoušek pouze uvedl, že byla podstatně nižší než za Vojenský otevřený podílový fond, za nějž společnost Credit Suisse Life & Pensions zaplatila asi tři miliardy korun. Akvizicí získala Česká pojišťovna devadesát tisíc nových zákazníků a asi za dva miliony aktiv, takže celkově spravuje aktiva přes devět miliard a obsluhuje asi 435 tisíc klientů. Podíl skupiny na trhu penzijního připojištění se díky tomu vyhoupl z 13,5 na sedmnáct procent a stala se na trhu dvojkou podle počtu klientů za Credit Suisse Life & Pensions.
Fond bylo nutné na základě dohody s Avivou ihned přejmenovat na ČP Penzijní fond. Na trhu tak budou vystupovat prozatím samostatně dva fondy ze skupiny České pojišťovny: nový ČP Penzijní fond a původní Penzijní fond České pojišťovny. Pokud celou situaci nezkomplikuje novela zákona o penzijním připojištění, počítá se sloučením obou fondů ve třetím čtvrtletí příštího roku.
Tomáš Matoušek tvrdí, že náklady na převzetí CUPF byly relativně nízké - celý proces zvládl tým analytiků České pojišťovny a PPF bez externích poradců. Jedním z důvodů koupě je prý rovněž zajímavá věková struktura účastníků. Průměrný věk klientů se totiž pohybuje kolem 44 let, zatímco v ostatních fondech je kolem padesáti roků. Zákazníci ČP Penzijního fondu tak budou přispívat do systému penzijního připojištění déle.
V letošním roce se původnímu Penzijnímu fondu České pojišťovny podle Matouška podařilo získat přes čtyřicet procent z šedesáti pěti tisíc nových účastníků penzijního připojištění. Navíc si v nedávno schváleném business plánu na další tři roky fond dal za cíl zvýšení podílu na trhu. Potenciál růstu trhu v oblasti individuálního penzijního připojištění je relativně malý. „Dalším motorem růstu trhu bude zaměstnavatelské připojištění, které nyní tvoří asi 23 procent penzijního připojištění,“ řekl týdeníku EURO náměstek ředitele České pojišťovny Ivo Foltýn. Podíl Penzijního fondu České pojišťovny je však v této oblasti o něco nižší, protože se nedaří získávat větší firemní klienty se zahraničním vlastníkem. Naopak u středních a menších českých společností slaví fond úspěchy.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).