Menu Zavřít

Koupili výrobu od Spolchemie

12. 10. 2006
Autor: Euro.cz

Synthesia

ebf - tip - debata

Dohodnuto. Po několikaměsíčním jednání převzala pardubická chemička Synthesia kompletní výrobu organických barviv od společnosti Spolchemie. „Získali jsme know-how pro výrobu a prodej dalších značek kovokomplexních, kyselých, přímých a mořidlových barviv, která v našem sortimentu doposud chyběla. Od převzetí výroby očekáváme růst tržeb v segmentu barviv přibližně o dvacet procent ročně a kromě toho posílení našich exportních pozic nejen na hlavních trzích v Itálii, Německu, Švýcarsku, Nizozemsku, Španělsku a Anglii, ale i v dalších teritoriích,“ sdělil týdeníku EURO mluvčí Synthesie Daniel Rubeš. Kolik pardubická chemička Spolchemii za převzetí výroby zaplatila, však neuvedl.
Barviva, jejichž produkce přechází z Ústí nad Labem do Pardubic, se používají především k úpravě vlněných polyamidových textilních vláken, barvení dřeva a dalších materiálů. Spolchemie se zbavuje jednoho ze svých výrobních cyklů především kvůli tomu, že se hodlá v budoucnu zaměřit na výrobu pryskyřic. Do jejího rozvoje v posledních letech investovala stovky milionů korun. „Výroba organických barviv byla navíc v Ústí nad Labem již delší dobu ztrátová,“ uvedl zdroj. „Synthesia posílí svoji pozici významného a tradičního evropského producenta a obnoví pro své odběratele tradici jednotné nabídky českých organických barviv,“ nastínil výhody transakce ředitel firmy Martin Procházka.
Synthesia vykázala za prvních šest měsíců letošního roku obrat 1,99 miliardy korun, tržby Spolchemie ve stejném období dosáhly částky 2,2 miliardy korun. (foj)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).