Menu Zavřít

Kouřové signály. Texaské BBQ v českém provedení

15. 3. 2020
Autor: Martin Pinkas/Euro

Big Smokers je jedním z těch podniků, o kterém se na sociálních sítích vědělo ještě před startem. Po otevření na sklonku loňského roku ho bylo všude plno a rozruch neustává ani po několika měsících.

Důvod je prostý. Zaměření samoobslužného bistra na BBQ v texaském stylu je u
nás stále výjimečné a provedení v kvalitě převyšuje řídkou konkurenci.

Spolumajitelem je zkušený provozovatel letenského Mr. HotDog, který se přesvědčil o tom, že precizně připravený úzký sortiment netradičního rychlého občerstvení si hosty snadno najde a dokáže je udržet.

K provozu holešovické udírny přibral kamarádku Silvu Jackson, která dlouhodobě žila a vařila ve Spojených státech a vařit, grilovat a udit se učila od vyhlášených mistrů svého oboru. Souhlasně oba prohlašují, že nedělají BBQ jako v Texasu. Využívají tamní techniky, ale zároveň se zaměřují na lokální suroviny. Texaské uzení na bukovém dřevě po česku je opravdu skvělé.

Objednejte, zaplaťte, jezte

Prostor Big Smokers je relativně velkorysý, počítá převážně se sezením
jedlíků na lavicích u delších dřevěných stolů, pár míst je i u vyšších
bufetových stolů na stání. Nic pro romantickou večeři nebo diskrétní obchodní
jednání, ale ideální místo pro rychlý oběd nebo začátek večera s partou
kamarádů. Hned proti vstupu je barový pult, za ním otevřená kuchyně a nad ním
tabule s nabídkou, kterou doplňuje ještě pár cedulek v úrovni očí.

Vybrat si můžete v klidu. Pravděpodobnost, že před vámi ve frontě nikdo
nebude, je velice malá. Vše ale odsýpá poměrně rychle a při čekání si alespoň
můžete poslechnout detailnější popis nabídky, když jídlo hostům před vámi
servíruje obsluha na plechové tácy pokryté papírem.

Tento typ servírování, který v dnes již zavedené Kantýně někteří stále
kritizují, je ale výsostně americký a k BBQ patří. Přimhuřte oči a přeneste se
aspoň na chvilku do Dallasu. Obsluha, která přijímá objednávky a nandává jídlo,
je mimořádně milá a ráda se s vámi podělí i o nejmenší detaily přípravy jídel.
Zejména když za barem narazíte právě na Silvu, spolumajitelku a šéfkuchařku v
jedné osobě.

S objednávkou je to snadné. Můžete vybírat mezi vykostěnými hovězími žebry
(130/250 korun), bůčkem z přeštického čuníka (130/250 korun), kuřecím stehnem
(145 korun) nebo klobásou (95/180 korun).

Big Smokers
• Dělnická 40, Praha 7 Holešovice
• tel.: 737 070 373
• e-mail: info@bigsmokers.cz
• otvírací doba: út-so: 11-22, ne: 11-18

U masa a klobásy můžete volit mezi čtvrtlibrovou (113 gramů) a půllibrovou (226 gramů) porcí. Vedle toho si můžete dát i sendvič s trhaným masem nebo čistě zeleninový. I když tak snadné to vlastně není, protože vybrat si mezi tím vším může být docela oříšek. A to zatím nemluvím o přílohách.

Řešení je ale nasnadě. Objednat si můžete „small taste“ (330 korun) nebo
„big taste“ (580 korun). V takovém případě dostanete od každého trošku, včetně příloh
a do budoucna máte o svých preferencích jasno. Menší porce je pro dva méně
hladové strávníky, větší plně nasytí tři lidi, ale najedí se z ní i čtyři.

Objednané jídlo zaplatíte na vedlejší kase, přesunete se k výběru nápojů a
po chvíli bude jídlo připraveno na výdeji.

Dobře zvolené maso i nápoje

Na začátek radím vyzkoušet „big taste“ ve více lidech a podle toho
doobjednat to, co vám chutná nejvíc. Téměř jistě to bude lahodný prorostlý
přeštický bůček, který je v lehce zauzené variantě prostě božský.

Totéž se dá říci i o měkkých šťavnatých hovězích žebrech. Maso, ze kterého
tu jídlo připravují, pochází výhradně z českých zdrojů a dodavateli jsou Amaso
a řeznictví Robertson. Stejná pozornost jako masu je věnována i ostatním
surovinám. Kde to jde, využívají se lokální farmářské zdroje.


Gastronomické ztráty a nálezy aneb Bilance české restaurační scény

Cukrárna Myšák

Samostatnou kapitolou jsou tu ale přílohy, mezi kterými se také vybírá velmi
těžko. Vyzkoušela jsem všechny a doporučuji nevynechat kvašenou zeleninu,
uzenou zeleninu, spálené fazolky a lime slaw.

Nezapomeňte ani na máslovou houstičku. Zdejší bramborový salát, který má
také řadu příznivců, mě tolik neoslovil.

Zaujal mě ale naopak chytře zvolený výběr nápojů, které zážitek z jídla
vhodně doplňují. Můžete si dát pivo z některého z řemeslných pivovarů, které se
na čepu střídají, skleničku naturálního i lehce konzervativnějšího vína a
domácí ovocné limonády. Na dezerty tu moc nehrají, mají jen jediný, zato
mimořádně dobrý. Dvojctihodné koláčky, které peče sestra spolumajitele, a po
masové náloži vám bude jeden bohatě stačit, i když je výborný.

Výjimkou ze všeho řečeného jsou neděle, kdy se po celou provozní dobu
servíruje brunch. Vyzkoušejte tři variace na vejce Benedict, samozřejmě se
zdejším zauzeným masem, nebo francouzské toasty, které se v USA o víkendech
snídají běžně, ale u nás je stále válcuje lehce nudný avokádový toast.

Do detailu

Jakkoli se vám nabídka Big Smokers nemusí zdát zrovna široká a možná i
trochu dražší, považuji zdejší poměr cena/výkon za opravdu dobrý. Nejen s
přihlédnutím ke kvalitním surovinám, ale i ke způsobu provedení, který suroviny
maximálně respektuje. Pokud byste si měli maso dát z etických či ekologických
důvodů třebas jen jednou za měsíc, dejte si ho tady.

MM25_AI

A jestli preferujete vegetariánskou stravu, nemusíte se zdaleka omezovat jen na zeleninový sendvič v nabídce. Vyberete-li si několik příloh, skvěle a zábavně se najíte. Všechno je tu do detailu promyšlené a zklamání nehrozí. Do holešovické udírny jistě nebudete mířit každý den, ale za návštěvu rozhodně stojí, a to opakovanou.

  • Našli jste v článku chybu?