Menu Zavřít

Kousal v misi

3. 7. 2003
Autor: Euro.cz

Petr Kousal

KL24

PRAHA (bor) - Generální ředitel a předseda představenstva Českých drah Petr Kousal se stal novým šéfem Mise Východ-Západ Mezinárodní železniční unie (UIC). Do funkce ho minulý týden v Paříži zvolilo plenární zasedání UIC. Kousal tak navázal na činnost svého předchůdce v čele železnice Dalibora Zeleného, který misi dosud předsedal.
Mise Východ-Západ byla založena v roce 1996 jako zvláštní poradní orgán UIC. Jeho úlohou je řešení otázek spojených s integrací Evropy po společenských změnách v letech 1989 až 1990. Cílem mise je zapojit bývalé socialistické země do evropských aktivit a odstranit jejich handikep. Členy mise jsou největší evropské železnice.
Kousal nastoupil do společnosti Československé státní dráhy po promoci v roce 1978. V prosinci roku 1993 se stal ředitelem odboru provozu Generálního ředitelství Českých drah. V letech 1994 a 1995 vykonával funkci prezidenta mezinárodní organizace jízdních řádů EGK/FTE při železniční unii UIC v Paříži. Od roku 1996 působil jako generální zástupce Českých drah v zahraničí, naposledy ve Vídni. Na post ředitele Českých drah nastoupil v březnu letošního roku.

  • Našli jste v článku chybu?