Menu Zavřít

Kouzelník ze španělského údolíčka

31. 5. 2012
Autor: Euro.cz

Bertrand Sourdais se zamiloval do odrůdy Tinto fino

Nevím, jak se Bertrand Sourdais dostal do vesničky Atauta v oblasti Ribera del Duero, která leží nad údolím, jež mu učarovalo. Kromě porostu sto padesát let starého réví se nadchl pro jedinečný ekosystém mikroregionu a rozhodl se jej znovu přivést k plnohodnotnému vinařskému životu.
Vyznavač iberské vinařské filozofie a zástupce páté generace vinařské rodiny z Val de Lorie dobře rozpoznal možnosti unikátního prostředí, mimochodem s nadmořskou výškou přes 1000 metrů nejvyšším v Ribera del Duero. Rozhodl se proto revitalizovat kdysi dávno zaniklé pěstování révy a produkci vína, k čemuž ho vedlo objevení pětisetletého sklepa. Ten sice tvoří ruiny, ale dochované technologie původně sloužící k přípravě kdysi vyhlášených tamních rosé byly silným motivem k odvážnému plánu.

Poetika minulosti

Po dva roky se Bertrand Sourdais věnoval výběru poloh, které by mohl osadit sazenicemi připravenými z pravokořenných, ničivou fyloxérou nezasažených keřů odrůdy Tinto fino. Jde vlastně o známé tempranillo, ovšem tempranillo staré sto šedesát let. Počet mikroparcel osazených touto odrůdou dnes čítá přes sto šedesát, z nichž některé nejsou větší než pět krátkých řádků.
Protože Sourdaisovým zvykem je pracovat důkladně a bez kompromisů, vybudoval také vinařství, které bylo v roce 2004 oceněno coby nejlepší vinařská stavba světa. Pod domkem na hraně údolí jsou ve skále vybudována další tři patra, kde se víno školí. Celý systém je gravitační, což znamená, že veškerý pohyb zajišťuje zemská přitažlivost a obejde se bez nuceného čerpání.
Než vína s etiketou Dominio de Atauta mohou zahájit cestu ke konzumentovi, absolvují ve sklepích vývoj trvající přibližně čtyři roky. Během školení se nečiří ani nefiltrují, což znamená ryzí naturální chuť, mohutnou a atraktivní. Ta je dílem dána i specifickými podmínkami zrání hroznů, kdy díky vzdušnému komínu, kterým vlastně údolí je, hrozny dospívají zvolna, bez nárazů mimořádných teplotních výkyvů a v prostředí prostém rizika plísní i dalších chorob. Rozmanitost půdních typů jednotlivých mikroparcel potom dodává výsledné asambláži nezaměnitelný charakter.
Cesta, po níž se Bertrand Sourdais pustil, není lehká. V přetechnizovaném světě, který zasáhl i vinařskou produkci a mnohde z ní učinil vpravdě průmyslovou výrobu, jsou však jeho vína milým a žádaným pohlazením poetiky časů dávno minulých.

Dát si na čas

Dominio de Atauta 2006 D. O. Ribera del Duero ve sklence osloví temnou barvou granátů, téměř neprůsvitnou a s lehkým zákalem. Nenechte se vylekat, víno není čiřené ani filtrované, zkalení je proto zcela na místě. V nose se pak prosazují obsažné animální tóny, známý „stateček“, věrný partner vskutku velkých vín. Ten nabízí spektrum vůní od minerálních valérů podloží přes ovocnost tmavých peckovin až po stopový akord alkoholu z pozadí.
V ústech se zprvu projeví bohatá příchuť ovoce, lehká kořenitost i dotek minerálů. To vše zarámované do nenásilného, mírně provokativního mantinelu taninů, dílem vzniklých z neodstraněných třapin při lisování. Nádech vanilky kopíruje okraje spektra, nezlobí však přílišnou intenzitou, spíše zušlechťuje. V závěru se vynoří lehký, jen zčásti patrný a optimálně vybalancovaný projev dřeva. Víno působí celkově mocným, vzácně vyrovnaným dojmem. Je však nutné dát mu čas. Po dekantaci se předvede v tom nejlepším světle a poté se i ve sklence dále srovná. Se španělskou produkcí vín vysokých kvalit nemáme obecně mnoho zkušeností, díky Dominio de Atauta můžeme mnohá jejich kouzla lépe poznat.

bitcoin_skoleni

Dominio de Atauta 2006 D. O. Ribera del Duero

Použité odrůdy 100 % tinto fino (historické tempranillo)
Školení po fermentaci v inoxu 18 měsíců na francouzském bariku, poté další dva roky na lahvích – bez stabilizace a filtrace
Alkohol 14 %
Vývojový potenciál až 20 let
Distributor pro ČR www.boutiquewines.cz

  • Našli jste v článku chybu?