Menu Zavřít

Kouzlo děravého míčku: florbalový svátek v Česku láká sponzory i diváky

6. 12. 2018
Autor: čtk

Rozpočet pražského florbalového mistrovství světa se blíží 100 milionům. I návštěvnost by měla být rekordní. Do pražských hal přišlo 96 tisíc diváků, šampionát je přitom těsně za polovinou.

Když se v květnu roku 1998 konalo mistrovství světa ve florbale v Česku poprvé, podílel se Filip Šuman jako dobrovolník na jeho organizaci přímo na palubovce. Atmosféra akce tehdy začínajícího sportu ho nadchla a motivovala k další práci. Již o dva roky později se v 26 letech stal šéfem florbalového svazu (současný název zní Český florbal).

Dnes je odvětví s plastovou hokejkou a děravým míčkem třetím nejmasovějším sportem v zemi s více než sto tisíci registrovanými členy, z nichž je 45 tisíc zapojeno do pravidelných soutěží. A Šuman stojí v čele řídícího výboru pořádajícího světový florbalový šampionát, který je právě v plném proudu, a má ambici být z několika pohledů rekordním.

Z malých hal do arény

Zatímco před dvaceti lety věděl jen zlomek lidí, co je florbal zač, a odpovídalo tomu i skromné zázemí florbalového šampionátu, letos se světový šampionát přesunul do největší a nejluxusnější haly v zemi. „Pronájem O2 areny a dalších hal je největší nákladovou položkou pořadatelství, s návaznými službami na sportovištích zaplatíme asi 25 milionů korun“ řekl Šuman týdeníku Euro.

Spolu s dalšími náklady na organizaci, servis, logistiku, vybudování fanzón ve všech krajských městech či desetimilionovým poplatkem pro Mezinárodní florbalovou federaci (IFF) se suma vyšplhá na 75 milionů korun. Na příjmové stránce se nejvýrazněji podílí vstupné v předpokládané výši 27 milionů a sponzoři.


Přečtěte si rozhovor s Janem Macháčkem:

České ragby dotáhnu na olympiádu

 První muž českého ragby Jan Macháček


Pořadatelé získali odkupem práv prostor pro pět velkých partnerů (Česká pojišťovna, Holba, ČEPS, Tipsport a Volkswagen), kteří by dohromady měli přinést asi 17 milionů. Kupříkladu největší domácí sázková kancelář Tipsport je sponzorem Českého florbalu již pět let, podpora šampionátu tak byla vcelku přirozená. „Výše partnerství je adekvátní rychlému rozvoji tohoto sportu u nás, ale zatím nedosahuje dopadu jako u hokeje či fotbalu“ říká mluvčí Tipsportu Jiří Hadrava s tím, že se pohybuje v řádech milionů korun.

Na organizaci a propagaci Česka přispělo ve formě dotace 22 miliony ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy a osmi miliony hlavní město. „Veřejné zdroje tvoří něco málo přes třetinu rozpočtu, jsme za to rádi, ale zároveň věřím, že se to veřejným rozpočtům rozhodně vyplatí“říká Šuman a argumentuje zhruba 40 tisíci nocí, které v pražských hotelech a penzionech stráví zahraniční sportovci i fanoušci florbalu.

„Dalším příjmem státního rozpočtu by měla být poměrně velká vratka na DPH“ dodává.

Pokud bychom do financí organizátorů započetli i prodej marketingových práv, které přes Český florbal protečou do IFF, rozpočet šampionátu se blíží sto milionům korun. Jiná srovnatelná sportovní akce se v Česku letos neuskutečnila.

Útok na divácký rekord

Atraktivní by mělo být pražské mistrovství i z hlediska celkové návštěvnosti. Již tři měsíce před začátkem turnaje bylo prodáno asi 50 tisíc vstupenek, týden před startem šampionátu to bylo již 90 tisíc a ambice šéfa florbalu míří ještě výš. „Chceme překonat rekordní návštěvnost z minulého mistrovství v Goteborgu, kam přišlo přes 104 tisíc lidí. Naším cílem je 150 tisíc diváků, což je zhruba třetina slušného hokejového mistrovství světa“ říká Šuman.


Miliony pro černé duše. Dotace na sport putují hlavně fotbalistům a hokejistům

 Ilustrační foto


Naplnění těchto ambicí je reálné. Dosavadní návštěvnost před začátkem čtvrtečních čtvrtfinálových bojů dosahuje necelých 96 tisíc diváků, kteří navštívili 28 utkaní z celkových 48.

Pro představu, poslední hokejový šampionát, který se konal v Česku v roce 2015, stanovil dosud nepřekonaný návštěvnický rekord v celém odvětví, téměř 742 tisíc diváků.

Další miliony diváků by pak měly sledovat zápasy ze šampionátu u televizních obrazovek ve formě 19 přenosů. „Chtěli bychom překonat nejlepší zásah, tedy 600 tisíc diváků, kteří v roce 2014 sledovali zápas o bronz“popisuje Šuman.

Připouští, že na veškerý divácký zájem - tím i případný ekonomický úspěch šampionátu - bude mít vliv sportovní hledisko, tedy hlavně to, jak se bude dařit českému národnímu týmu. „Pro nás je šampionát i zviditelněním toho, jak se nám florbal daří v Česku dělat“ uzavírá. Důležitý tak bude už výsledek dnešního čtvrtfinálového duelu s Dánskem.

Dále čtěte:

Fotbalová asociace šetří, kde se dá, stejně si ale dopřála desetimilionový výlet do Číny

CIF24

Výchova talentů v Čechách. Cesta k úspěchu vede přes vrcholová centra

 Ragbyová akademie Olympu má v současnosti 120 mladých sportovců a začíná fungovat jako sportovní centrum mládeže.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).