Menu Zavřít

KOŽENÝ VERSUS AMERIKA

13. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Harvardské akcie

O jedenáct procent za jediný den spadly akcie Harvardského průmyslového holdingu v RM-Systému koncem týdne poté, co americký týdeník Newsweek otiskl informaci o tom, že pověstný český finančník Viktor Kožený zatáhl řadu vlivných a význ amných amerických investorů do svých nevydařených obchodů v Ázerbájdžánu. Akcie se tak sesunuly na 160 korun.

Podle Newsweeku zaznamenali značné ztráty známí Američané, kteří vložili peníze do Koženého pochybného podniku v Ázerbájdžánu. Krátce před vánočními svátky roku 1997 uspořádal Kožený ve své vile v Aspenu večírek pro 150 zámožných Američanů. Do stali nabídku vydělat bohatství v postsovětském Ázerbájdžánu, ale celý podnik podle všeho krachuje. Kožený a jeho společnosti vložili peníze do společnosti Minaret Group, která nakupovala laciné ázerbájdžánské privatizační kupony, aby je jednou směnila za skutečný majetek. Platnost kuponů přitom vyprší v polovině příštího roku a ázerbájdžánská vláda se k žádné privatizaci v dohledné době nechystá.

Někteří investoři, mezi nimi třeba i významný správce fondů z Wall Streetu Leon Cooperman, již konzultovali s právníky a detektivními kancelářemi, aby získali vložené peníze zpět. Ani další nejsou příliš zvyklí prohrávat. V tomt o případě k nim patří realitní magnát Richard Friedman a řadí se k nim i bývalý vůdce senátní většiny George Mitchell.

EBF24

Domácí investoři se bojí, že neúspěchy Koženého v Ázerbájdžánu mohou ztížit předčasné odkoupení akcií a výplatu likvidačního zůstatku HPH, kterou Kožený českým akcionářů slíbil.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).