Menu Zavřít

Krabice se plní

28. 5. 2012
Autor: Euro.cz

průmyslové nemovitosti

Tuzemskému trhu logistických a průmyslových nemovitostí se daří. Ve druhém kvartálu tohoto roku se mezičtvrtletně snížila jejich průměrná neobsazenost, a to o tři desetinné body na 8,6 procenta. Nejčastějšími nájemci center jsou totiž české firmy z oblasti elektronického a automobilového průmyslu, které se stále vezou na růstu německé ekonomiky. Navíc se už prakticky vůbec nestaví spekulativně, jak bylo běžné před propuknutím krize.
V posledních třech měsících v Česku vyrostlo pouhých 30 tisíc metrů čtverečních nových skladů, celkově za první polovinu roku 2011 to pak bylo 50,7 tisíce metrů čtverečních. To je v meziročním srovnání sice o 90 procent více, nicméně stále je to jeden z nejmenších objemů za posledních sedm let. „Aktuálně je ve výstavbě asi 250 tisíc metrů čtverečních nových skladů, a z toho se valná většina staví pro předem sjednaného nájemce,“ popisuje Martin Korbelář, analytik realitně poradenské společnosti Jones Lang LaSalle. Neobsazenost českých skladů se kvůli uplynulému čtvrtletí už blíží horní hranici, která je ještě zdravá – realitní analytici uvádějí, že by se pro udržení rovnováhy mezi poptávkou a nabídkou měla pohybovat mezi šesti a osmi procenty. Vyšší míra neobsazenosti byla i v době největšího boomu ve třetím kvartále roku 2007, kdy činila deset procent. Naopak nejvyšší byla v době krize – ve druhém čtvrtletí roku 2009 totiž dosáhla neuvěřitelných 18,9 procenta.
K regionům s téměř stoprocentní obsazeností patří Ústecký, Královéhradecký a Liberecký kraj, naopak nejvíce volných ploch (asi patnáct procent) hlásí střední Čechy. Poptávka nejčastěji směřuje do Prahy, na jižní Moravu a Plzeňsko. Na jih Moravy se aktuálně koncentruje největší objem výstavby, ale ani tam se nestaví spekulativně. Nové plochy připravuje i nejaktivnější developer na trhu, společnost CTP, která staví v brněnské zóně Černovická Terasa. Skladovací prostory rozšiřuje rovněž firma Laufen CZ, jež na českém trhu zastupuje značky Jika, Roca a Laufen. Do konce srpna pro ni firma Lindav Buildings ve Znojmě rozšíří sklady. V České republice tak bude mít nadnárodní skupina Laufen hlavní logistické centrum s kapacitou 19 tisíc metrů čtverečních.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).