Menu Zavřít

Krácení daní: Janečka prošetřují úřady

7. 9. 2017
Autor: ČTK

Podnikatel Karel Janeček a jeho společnost RSJ se podle anonymního trestního oznámení z loňského roku stále dopouští krácení daní.

Orgány činné v trestním řízení vyšetřují společnost RSJ kvůli podezření z daňových úniků. Věc řeší Městské státní zastupitelství v Praze, uvádí server Česká justice.

Trestní oznámení podle webu žádá prověření toho, že fondy RSJ jsou fakticky vedeny z ČR, jejich daňovým domicilem je ČR a že se tedy vlastníci účelově vyhýbají placení daní v ČR, k čemuž využívají fiktivní sídlo v daňovém ráji Mauricijské republiky.

„Dokumenty dokazují, že podezřelé osoby se minimálně v letech 2012 a 2013 dopustily daňového deliktu, jehož výši lze stanovit jako rozdíl mezi daňovým základem, který uvedli v ČR, a daňovým základem na Mauriciu,“ cituje server doplnění trestního oznámení. Text oznámení byl v kopii adresován i řadě významným osobám z policie, finanční správy nebo ministrům, dostala ho i média.

Možný daňový únik plynoucí z mauricijských fondových struktur firmy zkoumala česká Finanční správa i policie bez výsledku v už roce 2012. Tehdy na základě podnětu advokátní kanceláře Šachta & partners.

Janeček tehdy byl podle advokátní kanceláře v podezření z daňových úniků minimálně 200 miliónů korun. I tehdy měl podnikat prostřednictvím zahraničních společností, které jsou řízeny z ČR. Zdanění příjmu právnických osob na Mauriciu jsou 3 procenta, v Česku dvacet procent, daň z kapitálových výnosů je na Mauriciu dokonce nulová. Janeček nařčení odmítl, daně prý odvádí v souladu se zákonem.

EBF24

V tuzemsku RSJ vykazuje jen část příjmů a v posledních čtyřech letech tato částka setrvale klesá. Zatímco v roce 2015 vydělala 37 milionů korun, loni už to bylo jen 1,2 milionu.

Jaké jsou další zájmy Karla Janečka?

Miláček byznysmenů? Jiřího Drahoše sponzoruje několik českých miliardářů

Chraňme lithium a wolfram. Stát si chce pohlídat strategické suroviny


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).