Menu Zavřít

Krachující Alitalii by mohl zachránit čínský investor, doufá italská vláda

17. 5. 2017
Autor: čtk

Pomoc pro krachující leteckou společnost Alitalia by mohla přijít z Číny, doufá italská vláda. Italský premiér Paolo Gentiloni už na dvoudenním setkání k nové Hedvábné stezce tento týden v Pekingu sondoval zájem čínských investorů, píše dnes agentura APA s odkazem na italská média.

Podle informovaných zdrojů by zájem o Alitalii mohly mít letecké společnosti China Airlines a Hainan Airlines. Obě právě rozšiřují svou leteckou flotilu a před časem se pokoušely nalákat do Číny piloty Alitalie. Čínští investoři by se údajně mohli zajímat i o krachující italskou banku Monte dei Paschi di Siena.

Dnes odpoledne bude zveřejněn dokument shrnující detaily o prodeji bývalé italské monopolní letecké společnosti. Zájemci se budou moci hlásit do půli června. Posléze jim bude umožněno nahlédnout do účetnictví Alitalie a učinit nezávaznou nabídku. V říjnu by měl být prodej aerolinky podle jejích správců završen. Počítá se se jmenováním poradce pro prodej firmy.


O Alitalii čtěte více:

Aerolinkám Alitalia hrozí bankrot. Firma požádala vládu o zvláštní správu

Alitalia


Vláda v Římě je přesvědčená, že se zájemci o Alitalii najdou. Podle ministra dopravy Graziana Delria má společnost velký rozvojový potenciál, ale nesmí se prodávat po kusech.

MMF24

Alitalia loni hospodařila se ztrátou 500 milionů eur (13,2 miliardy korun ) a jen za letošní první čtvrtletí už opět prodělala 200 milionů eur. Společnosti hrozí zánik poté, co se zaměstnanci vyslovili proti záchrannému plánu, který počítal mimo jiné s rušením pracovních míst a krácením platů. V sázce je tak více než 12 tisíc pracovních míst.

Čtěte dále:

Brusel znovu udělil aerolinkám miliardové pokuty za kartel

Nový vládce evropského nebe: Ryanair loni předčil Lufthansu

Konec turbulencí. Americkým aerolinkám věří i Warren Buffett


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).