Menu Zavřít

Kraft vs. Blank. V Super Bowlu proti sobě stojí i protřelí byznysmeni

4. 2. 2017
Autor: Profimedia.cz

Nedělní Super Bowl, prestižní finále ligy amerického fotbalu NFL, nabídne souboj New England Patriots s Atlantou Falcons. Za nejúspěšnějšími týmy sezony stojí miliardáři s bohatou kariérou v byznysu: Robert Kraft a Arthur Blank.

Pokud se nekoná volba prezidenta, je ve Spojených státech tradičně nejsledovanější událostí roku Super Bowl. Loňský jubilejní padesátý ročník sledovalo v televizi 115 milionů Američanů. O pořadatelském městě se rozhoduje vždy několik let dopředu, například už nyní je jasné, že v roce 2021 se bude hrát v Los Angeles na stadionu, který se teprve začíná stavět.

Letošní Super Bowl v Houstonu je znovu v centru zájmu a účast na něm je prestižní záležitostí. Není se co divit, vždyť průměrná cena lístku se pohybuje kolem šesti tisíc dolarů (150 tisíc korun). Návštěvníci však budou moci narazit na muže, pro kterého je účast na ostře sledované akci s trochou nadsázky rutinou. Majitel Patriots Robert Kraft totiž atmosféru Super Bowlu zažije už poosmé, což je mezi současnými majiteli týmů NFL naprosto bezprecedentní číslo.

Pětasedmdesátiletý Kraft, mimochodem velký oblíbenec a přítel současného amerického prezidenta Donalda Trumpa, si přitom vlastnictví Patriots musel tvrdě vydobýt. Nejprve zbohatl na papírenství, když v roce 1972 založil společnost International Forest Products, kterou sloučil s firmou svého tchána Rand-Whitney Group, kde začínal a během několika let převzal.

Od té doby se začal zajímat o profesionální sport. Jako většinu Američanů jej zaujal především americký fotbal a od roku 1971 byl držitelem permanentní vstupenky na utkání Patriots. Svůj plán na převzetí týmu začal zakoupením dostihové dráhy, která se nacházela vedle tehdejšího domácího stánku týmu – Schaefer Stadium.

Brzy následovalo převzetí samotného stadionu a poté přetahovaná se dvěma spolumajiteli: Billym Sullivanem a Jamesem Orthweinem. Oba měli v úmyslu Patriots přestěhovat do jiného města, Sullivan do Jacksonville a Orthwein do St. Louis. Kraft je však jako majitel stadionu vždy zablokoval a díky tomu zůstali Patriots ve Foxborough, malém městečku nedaleko Bostonu.

Krafta mají díky tomu fanoušci týmu dodnes v úctě, navzdory tomu, že i on sám přemýšlel nad přesídlením do Connecticutu. Nakonec však se svým týmem zůstal nedaleko Bostonu a položil základy jedné z nejúspěšnějších dynastií v americkém sportu. Do Super Bowlu se s Patriots dostal poprvé v roce 1996, ale prohrál. Mnohem větších úspěchů dosáhl s dvojicí Bill Belichick (trenér) – Tom Brady (quarterback), kteří dovedli Patriots sedmkrát do finále a zatím čtyřikrát k celkovému vítězství.

 Majitel týmu Atlanta Falcons Arthur Blank

**Arthur Blank: v byznysu matador, v Super Bowlu nováček** (Zdroj: Profimedia.cz)

Zatímco pro Krafta je tak další účast na fotbalovém svátku osmým vstoupením do stejné řeky, jeho protějšek Arthur Blank je v tomto ohledu úplným nováčkem.

Oba majitele pojí velké přátelství, dokonce o sobě prohlašují, že se mají rádi jako bratři. Není tak překvapivé, že Blank před Super Bowlem volal svému kamarádovi a ptal se ho, jak se na vrcholnou událost připravit. „Utvoř si kolem sebe bublinu štěstí a každého, kdo do ní nepatří, z ní prostě vyndej,“ odvětil Kraft. „Když jsme v roce 1996 prohráli, tak jsem si říkal, že už to možná nikdy znovu nezažiju. Takže jsem Arthurovi řekl, aby si nikým nenechal vzít ten zážitek. Užij si to a naplánuj tak, jako by to mělo být naposledy a jen doufej v to nejlepší,“ tlumočil Kraft svůj vzkaz televizním reportérům.

Čtyřiasedmdesátiletý Blank je z hlediska Super Bowlu sice úplným nováčkem, jinak to je však protřelý byznysmen. V roce 1978 založil Home Depot, v současné době největšího prodejce domácích potřeb ve Spojených státech. Příštích devatenáct let strávil jako prezident společnosti, v roce 2001 z ní pak odešel úplně.


Nejhodnotnější na světě jsou týmy amerického fotbalu:

Nejhodnotnější sportovní týmy: přichází éra amerického fotbalu

 Utkání NFL mezi Green Bay Packers a San Francisco 49ers (Autor: Mike Morbeck via Wikimedia Commons; CC BY-SA 2.0)


Od té doby si Blank hlavně užívá života, jeho hlavní pracovní náplní jsou teď Falcons, které si pořídil rok po odchodu do důchodu. Se svým týmem sice nedosáhl takových úspěchů jako jeho protějšek, poslední dobou se mu však na tomto poli nesmírně daří.

Kromě letošního Super Bowlu se fanoušci Falcons těší i na otevření nového luxusního Mercedes-Benz Stadium, kde budou navštěvovat domácí utkání už od příští sezony. Současný stadion Georgia Dome přitom není žádná troska, do funkce byl uveden v roce 1992. Přesto bude brzy stržen. Blank do nové arény přivede i úplně nový fotbalový tým Atlanta United.

CIF24

Mírným favoritem Super Bowlu jsou Patriots, kromě jejich fanoušků proti nim ale bude prakticky celá Amerika, která přeje premiérové vítězství Falcons.

Dále čtěte:

Fotbal musí v USA udělat poslední krok. Na vrchol

Las Vegas čeká velký sportovní boom. NHL je jen začátek


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).