Menu Zavřít

Kraj přidal měsíc navrch

16. 2. 2007
Autor: Euro.cz

Termín pro podání přihlášek do veřejného výběrové řízení

Termín pro podání přihlášek do veřejného výběrového řízení na prodej či pronájem jedenácti středočeských nemocnic vyprší až patnáctého března. Původně lhůta pro odevzdání nabídek končila 15. února a v případě Nemocnice Beroun, jež šla do tendru samostatně, 31. ledna. Vedení kraje však tendr na všechny nemocnice - včetně té berounské - prodloužilo. Ještě minulý pátek právníci zvažovalo, zda lhůtu pro podávání nabídek neprotáhnout o další dva týdny, ale nakonec bylo rozhodnuto, že termín 15. března je konečný.
Mluvčí Středočeského kraje Martin Kupka odmítl, že by kraj prodlužoval termíny kvůli nedostatku zájemců. „Zatím si zadávací dokumentaci vyzvedlo 131 subjektů,“ uvedl, „jsou mezi nimi právnické i fyzické osoby, firmy provozující zdravotnická zařízení i zájemci z finančního sektoru.“ Největší zájem je prozatím o nemocnici v Mělníku a o Ústav onkologie a pneumologie na Pleši. Nejméně poptávajících má dosud nemocnice Hořovice. To však může vyplývat z toho, že aktuální účetní hodnota hořovického ústavu bude jedna z nejvyšších.
Hlavním důvodem pro prodloužení termínu byla dle Kupky snaha zajistit zachování zdravotní péče v neztenčené míře. Proto byla do vyhlašovací dokumentace zahrnuta klauzule o tom, že podmínky mohou být v průběhu výběrového řízení upřesněny, což se stalo. Nabídky mají být posuzovány podle pěti hlavních kritérií: rozsahu zdravotní péče a dalších služeb včetně finančního zajištění, nabídnuté ceny, objemu plánovaných investic, způsobu spolupráce s oblastní nemocnicí a garance zachování zaměstnanosti. „Nabyvatel nemocnice se pod pokutou deseti milionů korun bude muset zavázat k tomu, že minimálně udrží současný rozsah zdravotní péče. To se týká i nemocnice Beroun, jež je v nejhorším finančním stavu a kde byla původně lhůta zachování péče stanovena pouze na jeden rok. Zkušenosti potvrzují, že když někdo se zdravotní péčí vydrží pět let, pak již nemá důvod ji omezovat,“ tvrdí mluvčí Kupka.
Města Mělník, Rakovník a Nymburk projevila v souvislosti s privatizací zájem o to, aby kraj místní nemocnice bezúplatně převedl do jejich majetku. To ale krajská samospráva odmítá, neboť města podle ní nejsou dostatečně finančně silná, aby schodky v hospodaření nemocnic mohla sanovat, aniž by to ohrozilo financování jiných oblastí.
První veřejnou soutěž na privatizaci jedenácti menších nemocničních zařízení vyhlásil Středočeský kraj v roce 2005, ale krátce před vypršením termínu pro podání nabídek byla zrušena. Sněmovna totiž mezitím přijala takzvaný blokační paragraf zakazující do přijetí zákona o neziskových nemocnicích transformaci zdravotnických zařízení v majetku územních samosprávných celků na obchodní společnosti. Jedenáct adeptů na privatizaci bylo tedy dočasně začleněno do oblastních zařízení, kterých je ve středních Čechách pět (v Kolíně, Mladé Boleslavi, Benešově, Kladně a Příbrami). Cestu k privatizaci uvolnilo až loňské rozhodnutí Ústavního soudu o zrušení některých ustanovení zákona o neziskových nemocnicích.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).