Menu Zavřít

Krajní varianta

1. 4. 2005
Autor: Euro.cz

Bič na nehodné politiky

Bič na nehodné politiky, zákon o střetu zájmů, by zajisté přímo svištět vzduchem, kdyby ho připravilo ministerstvo spravedlnosti vedené Pavlem Němcem. Přijetí této normy si předseda US-DEU dokonce vymyslel jako záminku pro to, aby mohlo „jeho“ pravicové uskupení setrvat ve vládě držené při životě KSČM. Musela to být pro Pavla Němce principiální záležitost, když zákon o střetu zájmů dokázal postavit na úroveň principiálního nesouladu pravicové, liberální a levicové, ba přímo komunistické ideologie.
Jenže US-DEU už mnohokrát potvrdila, že pro pár slov daleko nechodí. Pavel Němec ještě nedávno na billboardech osobně sliboval poloviční daně nebo dvojnásobné peníze na vědu. A bere ho za to někdo k odpovědnosti? Jistěže ne, protože každý ví, že něco takového Pavel Němec ani jeho zcepenělá strana zařídit nemůžou, i kdyby chtěli. A jak by Pavel Němec zařídil přísnější metr na podnikání politiků, potažmo jejich rodinných příslušníků? No těžko. Už proto, že sám tuto problematiku chápe velmi specificky.
Členům vlády není dovoleno provozovat nebo vykonávat podnikatelskou nebo jinou samostatně výdělečnou činnost. Nesmějí být ani členy statutárních orgánů podnikatelské právnické osoby. Ale Pavel Němec vlastní firmu zaměřenou na ekonomické poradenství. Není to nějaký relikt minulosti, důsledek pomalosti rejstříkových soudů. Jak zjistily Hospodářské noviny, firma byla zaregistrována letos v lednu. Nejde snad o čítankový střet zájmů, tím spíš, že ministr může pro poradenskou činnost využít informací, k nimž má exkluzivní přístup jako ústavní činitel? Inu, podle zákona ne, protože Pavel Němec je sice majitelem firmy, ale není ani jejím jednatelem (to je jeho sestra) a nesedí ani ve statutních orgánech. Ostatně je to společnost s ručením omezeným.
Jedná se o kdysi prezidentem Václavem Havlem zdůrazněný rozpor mezi literou zákona a jeho duchem. Literu ministr spravedlnosti neporušil, ducha ano. To je velmi nepříznivá konstelace pro toho, kdo si předsevzal zdokonalit příslušnou právní normu. Sympatický je však argument, kterým Pavel Němec vznik své firmy zdůvodnil: „Založil jsem ji pro případ, že bych se chtěl někdy vrátit do podnikání,“ uvedl podle Hospodářských novin.
Dalo by se z toho vydedukovat, že myslí na zadní kolečka a nevylučuje, že v případě na krajní varianty, když pověsí politickou kariéru na hřebíček, přiloží sám ruku k dílu. A na rozdíl od svého stranického kolegy Pavla Mareše nebo koaličního partnera Cyrila Svobody nebude čekat na to, až se o něj stát postará. Je-li to tak, pak s chutí do toho. Zdokonalování zákona o střetu zájmů už je starost socialistů, komunistů nebo přímo ODS.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).