Menu Zavřít

Král červených vín z Piemontu

22. 9. 2008
Autor: Euro.cz

Barolo Sori Ginestra 2004

EBF24

Itálie je patrně nejen nejvýznamnějším světovým producentem vína, ale pro mnohé z nás i tvrdým oříškem pro orientaci v jeho prakticky nepřeberné nabídce. Vždyť je to právě bezpočet italských vinařských oblastí, kde se od Alp na severu země až po Sicílii stále pěstují stovky odrůd, z nichž mnohé pravděpodobně pamatují slavné období starého Říma. Setkat se můžeme s lehkými, snadno pitelnými víny, i s komplexními a neuvěřitelně plnými víny, víny stolními a víny slavnými, z nichž mnohé jsou již legendami.
Region
K nejznámějším oblastem, které jsou bezesporu spojeny se světovým věhlasem italských vín, patří region Piemont, ležící na severozápadu země. Oblast je známá jak svými červenými víny, tak i šumivými a některé produkty jsou považovány za skutečně nejlepší italská vína. Tato jedinečná a velice ušlechtilá vinařská oblast vděčí za svou reputaci především odrůdě révy Nebbiolo, která je pýchou regionu a jíž se nikde jinde tak dobře nedaří. Na druhé straně je Nebbiolo složitá a na pěstování náročná odrůda, která dosahuje nejvyšších kvalit jen na těch nejlepších, extrémně prosluněných vinařských tratích. Právě z hroznů takto pěstované révy jsou vytvářena nepřekonatelná robustní a tělnatá vína Barolo nebo Barbaresco, vyznačující se vysokým obsahem tříslovin, kyselin i alkoholu. Barolo je často označováno za krále červených vín z Piemontu, které v průběhu zrání nabývá nebývalého rozpětí chutí i vůní. Zejména bez vad připravené Barolo z výborných ročníků dobře stárne a je vhodné pro archivaci na dobu o mnoho delší než deset let.
Producent
Conterno Fantino (www.conternofantino.it) patří k nejvýznamnějším piemontským vinařstvím. Vzniklo v roce 1982 spojením rodinných podniků Claudia Conterna a Guida Fantina. V současné době hospodaří na 25 hektarech vlastních jižně položených vinic se zdejší typicky jílovitou půdou, které dávají pravidelně hrozny nejvyšší kvality. Vinařství je orientováno na integrovanou produkci a je patrná jak extrémní péče o vinice, tak ojedinělá pozornost ručnímu sběru a třídění hroznů, stejně jako jejich citlivému lisování a vinifikaci. Všechny výrobní fáze jsou spojeny s nebývalými zkušenostmi majitelů a jejich aplikace při zpracování sklizených hroznů přináší ojedinělou kvalitu a pitelnost vytvořených vín, na kterých se v neposlední řadě podílí i dlouhodobé školení na nových francouzských sudech typu barrique. Náš tip
Barolo Sori Ginestra 2004 je – jak se zdá – jedno z nejlepších ročníkových vín vinařství Conterno Fantino. Pochází z nejkvalitnějších DOCG vinic Sori Ginestra v Monforte d’Alba. Víno zrálo 24 měsíců v sudech z francouzského dubu a dvanáct měsíců v lahvi. Jde o elegantní, plné a opojné víno, které na první pohled zaujme jak sytě rubínovou barvou, tak hloubkou a bohatstvím chuťových vjemů, v nichž se objevují rozkošné ovocné tóny připomínající zralé třešně a tmavé lesní plody. Toto bohaté a plné víno má neuvěřitelnou délku, ve které se projevuje překvapivá vrstevnatost nasládlých tříslovin, a přestože jde ještě o mladé víno, je nutné ocenit jeho pozoruhodnou vyzrálost a pitelnost. Rozhodně je to perspektivní a na našem trhu výjimečné víno, vhodné pro dlouhodobou archivaci, jehož kvalita se bude nadále zlepšovat. Víno je dostupné v klasických lahvích 0,75 l a lahvích Magnum 1,5 l i na tuzemském trhu na adrese www.markuzzi.cz.

Hodnocení: Vzhled vína (max. 15) – 14
Vůně vína (max. 30) – 27
Chuť vína (max. 44) – 42
Celkový dojem (max. 11) – 10
Celkem 93 bodů
Stupnice časopisu The Wine Spectators, 100–96 bodů mimořádné víno, 95–90 bodů nejlepší víno, 89–80 velmi dobré víno, 79–70 bodů průměrné víno, 69–60 bodů podprůměrné víno

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).