Menu Zavřít

Král dorazil na Hrad

16. 7. 2010
Autor: Euro.cz

Gastronomie

WT100

Nové angažmá prominenta českého kulinářství Jiřího Krále (39) se jmenuje Lví dvůr. Šéfkuchař, kterému se čtrnáct let dařilo udržovat okruh příznivců své kuchařské tvorby ve Francouzské restauraci Obecního domu v Praze, zmizel z tohoto postu letos v březnu (nahradil jej Jacques Auffrays, který přišel z restaurace Bellevue). Po krátké pauze se nyní pustil do přípravy inovací v luxusním Lvím dvoře, podniku, který náleží k areálu Pražského hradu a svou lokaci odvozuje od historického rudolfínského bestiaria.
Vyhlášenou specialitou Lvího dvora je selátko s omáčkou, jejíž původ údajně spadá do doby, kdy na dvoře císaře Rudolfa II. působili i španělští kuchaři či španělští strávníci, v tom se legendy mohou různit. Jiří Král v nové roli míní samozřejmě specialitu zachovat, ale nabídka se od podzimu rozšíří o jinou atrakci. Kromě jiného šéfkuchař léta spolupracoval na přípravě slavnostních obědů a večeří pro státníky, takže, jak řekl týdeníku EURO, uvažuje například o nasazení menu, kterých si v Praze užívali prezidenti.
Jiří Král byl od roku 1996 členem a brzy i kapitánem Národního týmu kuchařů a cukrářů, absolvoval též řadu stáží ve Francii, Německu, Švýcarsku, Skotsku, Norsku, Itálii či Indonésii a je členem elitního profesního cechu Chaine des Rotisseurs.

  • Našli jste v článku chybu?