„Když jsou na něco lidé zvyklí, musí ta změna být postupná,“ vysvětluje ze schůdků u měděné nádoby. V Kraslicích působí teprve od konce předloňského září – předtím několik let sládkoval ve Velkém Meziříčí –, a proto si řadu zdejších receptur upravuje podle sebe.
Mění například používané chmely. Je to náročná práce, značka Krušnohor je proslavená svou různorodou produkcí – ročně tu udělají osmnáct druhů piv. „Hodně si sem jezdí zákazníci z Německa, mají rádi speciály,“ popisuje Zatloukal.
Polovina zdejšího výstavu končí v sudech, druhá půlka v lahvích. A ty jsou k dostání v pivotékách po celé republice.
Spolumajitel minipivovaru Vlastislav Kopecký upřesňuje, že prodej v lahvích je pro Krušnohor zásadní. V Kraslicích totiž člověk nenarazí ani na jednu hospodu, kde by se čepovalo místní pivo, konzervativnost místních výčepních i pijáků je dlouhotrvající. Proto pivovar postavil byznys na vývozu: „Táhnou nás velká města jako Praha či Karlovy Vary.“
Vyzkoušeli jsme několik speciálů, nejprve spodně kvašenou třináctku Vídeňský ležák. Pivo s 5,3 procenta alkoholu tmavě zlaté barvy voní sladem, je velmi plné s velmi dobrým řízem, nevýraznou hořkostí a výbornou pitelností.
Svrchně kvašený speciál Hijack IPA (6,5 procenta alkoholu) provází jemný citrusový odér, lehkost přetrvává i v chuti uzavřené ráznou, avšak nijak ukrutnou hořkostí. Plnost zdejší IPA dodává použitý britský slad.
Pivovar Krušnohor Tisová 1792, Kraslice Sládek: Josef Zatloukal