Menu Zavřít

Krátce odtajnění poradci

8. 12. 2005
Autor: Euro.cz

Ministr zdravotnictví Rath sdělil jména všech členů komise

Komise pro kategorizaci léčiv a potravin pro zvláštní lékařské účely ministerstva zdravotnictví, zní oficiálně název orgánu, který rozhodoval o 40 miliardách korun. Přibližně takovou částku vydají zdravotní pojišťovny ročně za léky, které lékaři v Česku předepíší pacientům. Byť má tato kategorizační komise statut pouze poradní (konečné slovo o podobě lékové vyhlášky, určující jaký lék a v jaké výši bude pacientům pojišťovnou hrazen, má ministr zdravotnictví), peníze, jichž se její rady týkají, jsou natolik velké, že by její členové neměli být anonymní. Opak je ovšem pravdou.

Nevíš, koho lobbovat.

Ministerstvo zdravotnictví členy komise tajilo dlouhodobě. Oficiálně proto, aby nebyli vystaveni lobbování farmaceutických firem, pro něž je prioritou, aby jejich lék byl zařazen mezi pojišťovnou hrazené. Exministryně Milada Emmerová byla loni s prací pro veřejnost anonymní komise natolik nespokojena, že ji rozpustila. Tvorbu vyhlášky přenesla na bedra ministerských úředníků, za což ovšem slávu nesklidila. Naopak, byla obviněna, že preferovala firmu Zentiva, v níž v té době působil její syn na vysokém manažerském místě.
O nově ustanovené komisi se letos dlouho nevědělo nic. Klid rozčeřil nástup Davida Ratha na post ministra, který její složení ihned obměnil. Odešli Zoran Nerandžič, kterého na postu šéfanahradil Karel Němeček ze Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), a šéfová odboru farmacie na ministerstvu Katarína Bártíková. Za sebe Rath, který v komisi zastupoval Českou lékařskou komoru, nominoval svého poradce Jindřicha Gráfa. Že tyto změny zveřejnil, však nový ministr zřejmě záhy litoval. Gráf byl v médiích obviněn ze střetu zájmů, protože spoluvlastní firmu na výrobu obalů pro léky. Týdeník EURO zjistil, že Gráf je minoritním (desetiprocentním) společníkem firmy Coopharma, s. r. o. Firma má sice povolení vyrábět a prodávat léčiva, ale jediným vlastním produktem je výroba peroxidu vodíku v malém balení. A ten není hrazen pojišťovnami.

CIF24

Vyhláška bude.

Rath také smetl připomínky Mezinárodní asociace farmaceutických firem (MAFS), která v komisi byla v roli pozorovatele. Asociace vypozorovala, že vyhláška byla připravena v rozporu s evropskou legislativou, a České republice za to hrozí i pokuta. Ministerstvo zdravotnictví v reakci uvedlo, že proces byl pod vedením Ratha upraven, aby odpovídal požadavkům Evropské unie a předpis vyjde s účinností od 1. ledna 2006. “Ministr Rath letos do návrhu komise neudělal žádné zásahy. Stalo se to poprvé, narozdíl od jeho předchůdců,” řekl týdeníku EURO zasvěcený zdroj, který si přál zůstat v anonymitě.

Utajení se vrátí.

Kdo kontroverzní vyhlášku letos připravil? Tiskové oddělení ministerstva na tuto otázku konkrétně neodpovědělo s odkazem na ochranu osobních údajů. Jména členů komise nakonec týdeníku EURO sdělil přímo ministr Rath. “Při přijímání vyhlášky připravujeme určitá zjasnění,“ uvedl přitom, „což znamená, že komisi by měli opustit zástupci z řad farmaceutických pozorovatelů. kteří lobbují ve prospěch jen některých, nikoli všech výrobců.“ Rath také naznačil, že utajení se do schvalování vrátí. Tvrdí, že většina zemí zachovává anonymitu odborníků, kteří v komisi sedí. Jejich verdikt je posléze zveřejněn, aby se o něm mohlo diskutovat. „Zhruba dvacet odborníků zpracuje návrhy, které dostanou firmy k připomínkování. Námitky posoudí užší komise, složená z jiných odborníků. Až poté by vyhláška měla být vydána,“ řekl Rath týdeníku EURO.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).