Menu Zavřít

Krátké

4. 4. 2008
Autor: Euro.cz

krátké zprávy

Show business
Ano, jsem gay
Frontman skupiny R.E.M. Michael Stipe se po letech mlžení o své sexuální orientaci konečně přiznal. Není náhodou, že tak učinil čtrnáct dní před vydáním desky Accelerate. R.E.M. evidentně dělají vše proto, aby se jejich nová deska co nejlépe prodávala. Po propadáku Around the Sun jim totiž asi nic jiného nezbývá. Kladné recenze poukazující na návrat staré dobré kapely znovu plné elánu potřebovali jako sůl.
Spekulace o Stipeově homosexualitě se táhnou už od roku 1995, kdy byl gay-časopisem Out zařazen mezi stovku nejznámnějších homosexuálů. V interview pro časopis Time v roce 2001 Stipe uvedl, že už má tři roky poměr s mužem, a že se necítí být ani gayem, ani bisexuálem, ani heterosexuálem. „Ke své rodině, přátelům, skupině i partnerům jsem byl vždy upřímný, ale veřejně jsem nedokázal říct: ano, tohle je můj přítel,“ komentuje dnes své poněkud nešťastné vyjádření v rozhovoru pro hudební časopis Spin. „Přišel jsem na to, že veřejné osoby by měly otevřeně mluvit o své sexualitě. Pokud budou celebrity v těchto otázkách otevřenější, pomůže to k otevřenosti další generace,“ dodává.
R.E.M. vsadili na zcela standardní postup anoncování desky. Mluvit o ní začali už loni v dubnu, svým skalním fandům dali ochutnat některé písničky z Accelerate v červenci v Dublinu, na Silvestra album pojmenovali, o čtyři dny později oznámili přesné datum vydání a na začátku února vydali první singl nového CD nazvaný Supernatural Serious. Recenze desky vycházely zhruba půl měsíce před jejím vydáním.
Stipeovo prohlášení pochopitelně přitáhlo ještě větší pozornost. Otázkou ale zůstává, zda skupině pomůže. Jeho přiznání z roku 2001 mělo negativní dopad, zatímco předcházející desky Up se prodalo v USA 664 tisíc kopií, s následující trio uspělo u 415 tisíc zájemců. Nevalně dopadl i Elton John, jemuž po oznámení bisexuality spadly prodeje ze šesti na čtyři miliony desek, ještě hůře George Michael, jenž byl přichycen při styku s mužem na veřejných záchodcích. Místo 21 prodal jen sedm milionů desek. A David Bowie v roce 1983 prohlásil, že jeho sedm let staré bisexuální přiznání bylo největší chybou, kterou kdy udělal.

Jakub Nachtigall

Zbraslavský poklad
Unikátní repliku více než patnáct století staré zlaté koruny z království Silla, vystavuje Národní galerie v zámku Zbraslav. Koruna byla na počátku šestého století součástí znaků moci korejského vladaře a je součástí korejského národního pokladu. V Koreji jí patří podobné čestné místo jako v Česku Svatováclavské koruně. Do stálé zbraslavské expozice Umění Koreje ji zapůjčil velvyslanec Jižní Koreje v ČR. Expozice spolu s výstavou keramiky a užitého umění z fondů Národního muzea Koreje v Soulu, která je ve zbraslavském zámku otevřena od loňského června, vytváří nejrozsáhlejší přehlídku korejského umění v Evropě.

Popisek: Koruna z království Silla

Ne ne, kouření zakázáno
Kolikrát jste už letěli? A sledujete instruktážní bezpečnostní video? Pokud ne, u Delta Air Lines nejspíš budete… Celých 277 sekund. Zrodila se totiž hvězda. V novém klipu, jenž je na palubách letounů promítán od 1. dubna, vystupuje coby letuška svůdná modrooká zrzka. Její pravé jméno sice zní Katherine „Kat“ Leeová (33), nicméně vystouplé lícní kosti a plné rty, které napumpovala buď kouzelnice matka Příroda, anebo zručný plastik, jí vynesly přezdívku Deltalina. „Angelinu Jolie obdivuji a je krásné býti k ní přirovnávána,“ říká v rozhovorech svobodná Leeová, jejíž klip si na YouTubu prohlédlo už více než 570 tisíc lidí (někteří jistě vícekrát). Rodačka z německého Heidelbergu, jejímž otcem je voják z Portorika, pracuje v Atlantě jako instruktorka letušek. U Delty je zaměstnána dvanáct let, do klipu byla vybrána z tisícovky kandidátek. A věřte, že až Kat vztyčí prst na znamení zákazu kouření během letu, poslechnete ji. Každopádně se rovněž ujistěte, že „jste připoutáni“.

Popisek: Deltalina v akci. A zkuste neposlechnout.

Mlsání s hvězdičkou
Michelinská hvězda do Česka již dorazila, ale kam zaskočit na „pouhé“ dortíky a kafíčko? V tom může poradit časopis Apetit, jenž v aktuálním dubnovém čísle vyhlašoval nejlepší cukrárny. Pražský titul si odnesl Alchymista, tedy podnik poblíž Sparty na Letné. „S prvním soustem fíkového dortu se vám skoro zatočí hlava… Jenže v cukrárně spolu hraje všechno: vytříbený interiér, milá a ochotná obsluha, galerie Scarabeus o pár schodů výš i překrásná zahrada ve vnitrobloku. A pak, k dortu si můžete dát jeden z více než dvaceti druhů čerstvě pražené kávy,“ hodnotí magazín. Atmosféru okusil i týdeník EURO a nelitoval.

MMF24

Popisek: Příjemný interiér nejlepší pražské cukrárny podle Apetita

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).