Menu Zavřít

Krátké

28. 3. 2008
Autor: Euro.cz

Krátké zprávy

Bezpečnostní technologie
Nehučí vám v hlavě?
Zapomeňte na škodlivost amerického radaru v Česku. Zapomeňte na šmírování Velkého bratra. Respektive zapomeňte, že by se JEN díval… Na několika blozích v USA či e-zinu Wired.com se objevily dokumenty jistého pana Donalda Friedmana, jenž si na základě zákona o svobodném přístupu k informacím vyžádal po armádním odboru data ohledně vývoje nesmrtících zbraní v podobě mikrovlnných našeptávačů, mozkových disruptorů nebo zařízení, jež by využívala hypnózy k „bezpečnostním účelům“. A světe div se, pan Friedman údajně dostal odpověď. Na webu je naskenovaná i s adresami, podpisem a štemplem k tomu.
Hohó! Připusťme, že jsou tajné služby či vývojařské divize „sci-fi zbraní“ DARPA nebo Future Combat Systems natolik demokratické, aby citlivé údaje uvolnily. A konspirujme. Co se v dokumentu píše? „Užití mikrovlnné technologie dokáže vytvářet zvukový přenos privátní informace. Nejen že signál může u osoby rušit sluch, ale může na ni působit i psychicky devastujícím způsobem, když náhle uslyší cizí hlasy ve vlastní hlavě.“ Bác ho. O takovém děsivém zařízení – Hlasu Božím – internetová komunita hojně spekulovala, považovala jej za urbánní legendu čili folklor, nicméně firmy Holosonic a ATC už skutečně vyvinuly technologie, jež dokážou přenést zvukovou informaci jedinému člověku v davu, aniž by ji ostatní slyšeli. Korporace Raytheon zase dodává armádě „potlačovač davů“ zvaný ADS, jenž elektromagnetickým výbojem popálí, ale vážněji neponičí kůži nespokojenců.
Doby, kdy bouřící se masy rozháněly vodní děla a slzný plyn, už zřejmě minuly – 21. století si žádá sofistikovanější způsoby. A není tomu ani měsíc, co se v časopise Nature objevily zprávy, že neurochirurgové z Berkeley díky metodě funkčního zobrazení magnetickou rezonancí (fMRI) vykročili ku čtení myšlenek… Hm. Opravdu vám nehučí v hlavě?
Martin Rychlík

Už třicet let
Kulaté výročí letos slaví lehké užitkové vozy Iveco Daily, které se vyrábějí již třicet let. Za tuto dobu se již po celém světě prodaly více než dva miliony těchto automobilů. Do České republiky se dovážejí patnáct let a čeští zájemci jich již zakoupili 8200 kusů. Auto se vyrábí ve váhových kategoriích od 3,5 do 6,5 tuny. Od konkurence se Iveco Daily odlišuje zejména konstrukcí posazenou na žebřinovém rámu, což zvyšuje životnost. Posledními designovými úpravami prošla řada Iveco Daily v září roku 2006, na faceliftu se podílel i světoznámý automobilový designér Giorgetto Guigiaro. V roce 2007 daily přišlo s novým modelem v podobě terénního vozu 4×4.

Popisek: Zatím poslední verze Iveka Daily

Amigo mio!
Nostalgie je zvláštní věc. A může se týkat i hraní na počítači, které v podstatě ve „vážnější“ formě odstartovala – pomiňme už spory mezi zavilými ataristy či pécéčkáři – legendární Amiga od firmy Commodore… Ty, kteří ani dnes nedokážou zapomenout na probdělé noci se svým šetnáctibitem a hrami, jako byly Lotus či Moonstone, může potěšit, že k emulátoru jejich oblíbených programů si už mohou pořídit i amigácký PC-klon. Vyrábí jej Cybernet. Klávesnice propojená s procesorem Core 2 Quad, DVD vypalovačkou a čtyčgigovou pamětí má stát kolem 630 dolarů. Bude se na ní „pařit“ stejně dobře jako na předchůdkyni z devadesátých let? Snad ano, grafiku má rozhýbávat zdatný videočip GMA X3100.

Vyhlížíte pana Dokonalého?
Ještě že ty vědce máme. Podle psychologů Davida Busse a Todda Shackelforda z Floridské atlantické univerzity ženy chtějí partnery, kteří splňují všechny následující charakteristiky najednou: musejí mít dobré geny (jež se odrážejí v žádoucích fyzických a mentálních rysech), finanční jistotu, věrnost, oddanost, dobré rodičovské schopnosti a také touhu mít děti. Zkrátka, musejí mít vše. „Když posuzují vlastnosti možného partnera, dámy odhadnou, co získají, na základě toho, co samy mohou nabídnout. Ty, které jsou považovány za fyzicky atraktivní, mají na své milence vysoké nároky,“ prohlásil Buss. To je objev!

CIF24

Rudý pavilion
Především zaujmout zákazníka, a to čímkoli. Společnost HP přichází s notebookem v metalicky rudém provedení. A aby byl nezvykle barevný přístroj ještě vzácnější, jde o limitovanou edici. Povrchová úprava HP Pavilionu dv6799Special Edition je prý nejen líbivá, ale také vysoce kvalitní, takže má i zvyšovat životnost zařízení.
Základní vlastnosti HP Pavilion dv6799:
• Windows Vista® Home Premium (32-bitová verze)
• displej 15.4” WXGA High-Definition HP BrightView (1280 x 800)
• procesor Intel® Core™2 Duo T8100 s vlastnostmi technologie procesoru Intel® Centrino® Duo (2.10GHz a 6 MB L2 Cache)
• paměť 4096MB
• NVIDIA® GeForce® 8400M GS s až 1535 MB grafické paměti s vyhrazenými 256 MB
250 GB prostoru na pevném disku
• jednotka LightScribe DVD SuperMulti (+/-R dvouvrstvá)
• vestavěná čtečka 5-in-1 Digital Media, čtečka otisku prstů, web cam
• vnitřní reproduktory Altec-Lansing®
• cena 29 990 Kč včetně DPH, notebook je dostupný v prodejních sítí retailových řetězců

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).