Menu Zavřít

Krátké:

8. 2. 2008
Autor: Euro.cz

IT

Internet Billboard nakupuje
Společnost Internet Billboard, největší český dodavatel systémů pro správu internetové reklamy, získala od firmy Etarget výměnný bannerový systém NewLinx. Ten je vybaven řešením pro provoz a správu bannerové (tedy proužkové) reklamy, jež umožňuje vzájemnou výměnu inzerce na serverech, jež jsou do systému zapojeny. Za každé zobrazení „partnerského“ banneru získává majitel automatický nárok na zobrazení vlastního reklamního proužku na partnerském portálu.

Polovina populace s mobilem
Mezinárodní telekomunikační unie ITU odhaduje, že mobilní telefony bude v letošním roce používat více než polovina světové populace. Přístroj by tak po celém světě mělo užívat více než 3,3 miliardy lidí. V roce 2000 přitom vlastnilo mobil pouze 12 procent obyvatel světa. Míra nasycení trhu nyní podle ITU roste nejrychleji v rozvíjejících se zemích, například jen v Brazílii, Rusku, Indii a Číně loni používala mobilní telefon miliarda lidí. Unie upozorňuje, že údaje mohou být mírně nadhodnocené, protože nezohledňují, že někteří lidé používají více než jeden mobilní telefon. Na druhou stranu, někteří uživatelé, zejména v rozvojových zemích, sdílejí mobilní telefony s jinými. V Česku připadá podle listopadové statistiky Eurostatu 115 mobilních telefonů na 100 obyvatel.

Xanadu rostl obrat
Česká společnost Xanadu, jež je dodavatelem specializovaných IT řešení a služeb, v loňském roce zvýšila obrat o 16 procent na 337 milionů korun. Zajímavý nárůst vykázala oblast aplikací pro počítačové navrhování (sektory GIS a CAD), kde obrat bez vlivu kurzových změn vzrostl téměř o čtvrtinu. O více než 51 procent zvýšila firma tržby z vývoje vlastního softwaru.

MMF24

SMS zranění
Fyzioterapeuté, kteří lidem léčí bolesti zad či končetin, se v poslední době setkávají s novým typem potíží způsobených nadměrným používáním mobilních telefonů. Velmi časté psaní textových zpráv totiž vede k bolestem v oblasti kolem palce ruky, celé horní končetiny nebo dokonce zad. Upozornila na to Unie fyzioterapeutů. Takzvané „text message injury“, tedy esemeskové zranění, je způsobeno dlouhodobým mačkáním tlačítek, jež přetěžuje určité svaly a šlachy.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).