Menu Zavřít

Krátké zprávy

21. 2. 2008
Autor: Euro.cz

Energie

Ropa má nový rekord

Cena americké ropy dosáhla minulý týden nového rekordu 101,32 dolaru za barel. Přiblížila se tak historickému maximu 101,70 USD po inflačním přepočtu z dubna 1980.

**Irácký tendr na těžbu ropy**

Do soutěží na rozvoj a těžbu iráckých ropných polí se přihlásilo přes 70 zahraničních společností. Výsledky mají být vyhlášeny v březnu. Některé ropné společnosti již podepsaly dohody s fakticky autonomní kurdskou oblastí na severu Iráku. Vláda v Bagdádu tyto kontrakty neuznává a chce je prohlásit za nezákonné. Irák nyní produkuje asi 2,3 milionu barelů ropy denně, má ale na mnohem více. Jeho prokázané rezervy dosahují 115 miliard barelů.


===== Fúze Orlenu a Lotosu nebude

Polská vláda hodlá podržet největší domácí ropné rafinerie PKN Orlen a Lotos ve státních rukou ještě nejméně čtyři roky, a pak je chce zprivatizovat. Předchozí konzervativní vláda zvažovala plán spojit PKN a Lotos do národního ropného kolosu pod kontrolou státu. Nová vláda tento plán zavrhla.

**Chávez chystá ropnou daň**

Venezuela možná přijme novou legislativu, která jí umožní vybírat od zahraničních těžebních firem zvláštní daň. Pokud se cena ropy na trhu výrazně zvýší, těžební firmy, které působí ve Venezuele, by byly nuceny vládě zaplatit něco navíc. Navrhl to venezuelský prezident Hugo Chávez.


===== J&T ovládne Plzeňskou energetiku

CIF24

Plzeň chce prodat 50 procent akcií společnosti Plzeňská energetika (PE), které drží městská firma Plzeňská teplárenská. Podíl získá slovenská finanční skupina J&T, jež od března 2006 vlastní druhou polovinu PE. Prodej musejí ještě schválit zastupitelé 28. února, cenu radní nezveřejnili.

  • Našli jste v článku chybu?