Menu Zavřít

Krátké zprávy

14. 2. 2008
Autor: Euro.cz

Energie


===== Uhlí v Čechách vládne

Podíl elektřiny vyrobené z uhlí na celkové produkci se loni v Česku zvýšil na 61 procent z předloňských 59 procent. Domácí uhelné elektrárny tak podle údajů Energetického regulačního úřadu pokryly prakticky veškerý nárůstek výroby elektřiny, jehož převážná část navíc skončila za hranicemi.

**Stálý růst poptávky po ropě**

Poptávka po ropných produktech bude podle Mezinárodní agentury pro energii v letošním roce o 1,9 procenta vyšší než v roce 2007. Celosvětově se bude spotřebovávat 87,6 milionu barelů ropy denně.


===== ČEZ postaví větrníky na Znojemsku

Společnost ČEZ Obnovitelné zdroje chce v Tavíkovicích a Čermákovicích na Znojemsku postavit větrný park s celkovým plánovaným výkonem až 48 megawattů. V lokalitě by v roce 2011 mělo stát šestnáct větrníků, každý s instalovaným výkonem dva až tři megawatty.

**Írán chce privatizovat energetiku**

Írán plánuje privatizaci 47 firem z energetického sektoru, jejichž účetní hodnota se pohybuje kolem 90 miliard dolarů. Společnosti by měly být začleněny do jedné holdingové firmy, jejíž akcie budou k prodeji na čtyřech zahraničních akciových burzách. V rozhovoru pro časopis Middle East Economic Digest (MEED) to řekl ředitel divize zahraničních vztahů íránské ropné firmy NIOC Hodžatolláh Ghanímí-Fard.

KL24

**"Brunátný" Gazprom**

Legendární britská skupina Deep Purple a americká rokenrolová hvězda Tina Turnerová zpívaly minulé pondělí v Kremlu na firemním večírku ruského plynárenského monopolu Gazprom, který slavil patnáctileté výročí. Poslechnout si je přišli i prezident Vladimir Putin a jeho pravděpodobný nástupce, první vicepremiér a předseda správní rady Gazpromu Dmitrij Medveděv.

  • Našli jste v článku chybu?