Menu Zavřít

Krátké zprávy

26. 1. 2007
Autor: Euro.cz

Energie

Pokles ropného zájmu

Poptávka po ropě ve Spojených státech loni klesla už druhý rok za sebou. Celkové ropné dodávky na trh, měřítko poptávky, se loni snížily zhruba o procento na 20,6 milionu barelů za den.

Pálení lagun

První testy v Elektrárně Dětmarovice, které proběhly před zvažovaným spalováním kalů z ostravských ropných lagun, dopadly úspěšně. Takzvaná mlecí zkouška prokázala, že směs s ropnými kaly lze v elektrárně přepravit ke spálení podobně jako uhlí.

Rusko-italská družba

Ruský prezident Vladimir Putin po setkání s italským premiérem Romanem Prodim prohlásil, že očekává miliardové investice italských firem do ruské energetiky. Prodi oznámil prohloubení spolupráce italského ropného a plynárenského koncernu Eni s ruským monopolem Gazprom.

Bush chce zásoby

Ceny ropy na světových trzích minulý týden prudce vzrostly. Projevil se tak plán amerického prezidenta George Bushe, který chce posílit ropné zásoby. Ve zprávě o stavu unie navrhl, aby USA měly do roku 2027 ve strategických rezervách 1,5 miliardy barelů ropy, což je asi dvojnásobek současného objemu.

CIF24

Větrníky za dvě miliardy

Na Znojemsku by mohlo vyrůst několik desítek dalších větrných elektráren. Stometrové stožáry v Mackovicích, Oleksovicích a Břežanech schválil krajský úřad. Tento větrný park by mohl elektřinou zásobovat tisíce domácností. Podle kraje výrazně neovlivní okolní krajinu ani život obyvatel. Nový dvoumiliardový projekt musí ještě schválit stavební úřad, stavět by se mohlo už příští rok.

  • Našli jste v článku chybu?