Menu Zavřít

Krátké zprávy

19. 1. 2007
Autor: Euro.cz

Energie

Pád ropných cen

Světové ceny ropy se propadly až k hranici padesáti dolarů za barel, když prvně po téměř dvaceti měsících sestoupily pod 51 dolarů. Trh reagoval na slova saúdskoarabského ministra ropného průmyslu, podle něhož dosavadní omezení těžby kartelu OPEC funguje dobře a není důvod, aby se producentských zemí kvůli poklesu zmocnila panika.

Rekordní export plynu

Ruský plynárenský monopol Gazprom vyvezl loni plyn za rekordních 37,2 miliardy dolarů. Proti roku 2005 je to o 43 procent více. Podnik v minulém roce prodal dvacítce evropských zemí větší objem plynu a za vyšší ceny, uvedl náměstek generálního ředitele Gazpromu Alexander Medveděv.

Nebezpečné rafinerie BP

Všech pět ropných rafinerií britského koncernu BP na území Spojených států má kvůli přehlíživému postoji nejvyššího vedení firmy závažné bezpečnostní problémy. Konstatovala to komise, která pod vedením bývalého ministra zahraničí USA Jamese Bakera prošetřovala bezpečnostní situaci této společnosti.

Přeshraniční ČEZ

Elektrárenská společnost ČEZ uzavřela premiérovou smlouvu na dodávky elektřiny do více zemí najednou. Prvním „multihraničním“ odběratelem se stala potravinářská skupina Kraft Foods a její provozovny v České republice, Slovensku, Bulharsku a Rumunsku.

KL24

Pivovarský bioreaktor

Pivovar v Černé Hoře na Blanensku plánuje od března razantní snížení odpadů. Čističku napojí na speciální bioreaktor, ve kterém budou kvasit odpadní kaly. Získaným bioplynem má pivovar topit nebo z něj bude vyrábět elektrickou energii.

  • Našli jste v článku chybu?