Menu Zavřít

Krátké zprávy

12. 1. 2007
Autor: Euro.cz

Finance

Osvobození šéfů KB

Bývalí šéfové Komerční banky (KB) si znovu vyslechli osvobozující rozsudek. Stalo se tak po téměř sedmiletém trestním stíhání kvůli zhruba osmimiliardovému ztrátovému obchodování s rakouskou firmou B.C.L. Trading rakousko-izraelského podnikatele Baraka Alona. Obvodní soud pro Prahu 1 zprostil již podruhé někdejších devět členů představenstva KB obžaloby z porušování povinnosti při správě cizího majetku. Obviněným hrozila sazba od dvou do osmi let vězení.
„Soud setrval na svém názoru, že žalované skutky nejsou trestnými činy,“ prohlásil předseda senátu Michal Výtisk. Banku odkázal s nárokem na náhrady škod k občanskoprávnímu řízení. Muži z bývalých představenstev KB - Karel Bednář, Petr Budínský, Tomáš Doležal, Jaroslav Mareš, Bořivoj Pražák, Pavel Ševčík, Lubomír Štěpáník, Ladislav Vinický a tehdejší generální ředitel KB Jan Kollert - jsou stíháni od května 2000.

Zídek bez členství SZ

Krátké působení v roli náměstka ministra financí Vlastimila Tlustého (ODS) údajně stálo zemědělského odborníka Tomáše Zídka politickou kariéru ve Straně zelených. Až do odchodu na ministerstvo financí byl Zídek stranickým expertem pro zemědělství. To muselo po Tlustého angažmá skončit. Zelení i Zídek svorně dementují, že by byl dotyčný vyloučen ze strany kvůli své funkci; Zídek prý na doporučení pouze požádal o přerušení členství.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).