Menu Zavřít

Krátké zprávy

5. 1. 2007
Autor: Euro.cz

Průmysl

ebf - tip - debata

Zakázali fúzi

Slovenský antimonopolní úřad zakázal součásti britského řetězce Tesco Stores ovládnout obchody konkurenční společnosti Carrefour. Úřad tvrdí, že by spojení přispělo k příliš velké dominanci Teska na slovenském trhu. Verdikt úřadu není pravomocný. Naopak v Česku již Tesco řetězce Carrefour převzalo a začlenilo do své skupiny. Carrefour má na Slovensku čtyři obchody.

Miliardové hřídele

Ostravská společnost Vítkovice Heavy Machinery investuje 930 milionů korun do modernější výroby lodních dílů, částí větrných elektráren, turbínových hřídelí a dalších strojírenských výrobků. Investice přinese také patnáct pracovních míst. Společnost může téměř polovinu částky získat od státu zpět jako investiční pobídku. Cílem firmy je zrychlit a zlevnit produkci hřídelí pro vrtule větrných elektráren, zalomených hřídelí motorů, hřídelí pro pohonné systémy lodí, turbínových hřídelí a dalších produktů. Firma je největší dcerou společnosti Vítkovice Holding, loni hospodařila se ziskem zhruba ve výši 850 milionů korun.

Siemens chce OEZ

Vedení české skupiny Siemens jedná již několik měsíců o převzetí akcií elektrotechnické společnosti OEZ Letohrad. Dle neoficiálních informací by měl Siemens koupit 51 procent akcií firmy OEZ a zároveň uzavřít smlouvu o smlouvě budoucí, na jejímž základě má do dvou let převzít zbývající podíl. OEZ je předním českým výrobcem pojistek, jističů, domovních rozvodů, skříní a rozvodnic. Kromě hlavního závodu v Letohradě má několik dceřiných firem.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).