Menu Zavřít

Krátké zprávy

5. 1. 2007
Autor: Euro.cz

Energie

OPEC přibral

Do ropného kartelu Organizací zemí vyvážejících ropu (OPEC) vstoupila od letošního roku také Angola, jež je po Nigérii druhým největším vývozcem ropy v subsaharské Africe. Země těží 1,4 milionu barelů ropy denně, ale očekává se, že do dubna její produkce vzroste dokonce na dva miliony barelů. Angola se stala dvanáctým členem OPEC, přičemž naposledy přistoupil ropný kartel k rozšíření v roce 1975. Největším odběratelem angolské ropy je Čína.

Rakouská pochvala Topolánka

Odpůrci atomové energie v Rakousku přivítali text koaliční smlouvy vlády premiéra Mirka Topolánka, v níž se ODS, KDU-ČSL a SZ zavázaly, že „nebudou plánovat a podporovat výstavbu nových jaderných bloků“. Hornorakouská iniciativa Atomstopp se na základě „pozitivních signálů z české strany“ rozhodla zrušit plánované blokády hraničních přechodů.

CIF24

Dalkia chce Elektrárnu Kolín

Společnost Dalkia ČR, která patří do francouzské skupiny Veolia Environnement, chce získat stoprocentní podíl v Elektrárně Kolín. Požádala už Úřad pro ochranu hospodářské soutěže o povolení fúze. Základní kapitál kolínské elektrárny přesahuje 218 milionů korun, většina akcií patří zatím společnosti O & F Partners.

Jesenické větrníky

Osmnáct větrných elektráren za více než jednu miliardu korun chce v podhorské oblasti Jeseníků mezi Kopřivnou a Hanušovicemi na Šumpersku vybudovat investor Jan Kotrle.

  • Našli jste v článku chybu?