Menu Zavřít

Krejčíř se chce vrátit do Česka, nabízí doznání

19. 10. 2016
Autor: čtk

Čech Radovan Krejčíř souzený v Jihoafrické i České republice prý sám požádal o převezení z JAR do vlasti. Dřívější snahu Prahy o jeho vydání přitom podnikatel údajně zmařil podplacením jihoafrického soudce. Nyní se chce ale v JAR doznat k činům, ze kterých je obviněn, výměnou za souběžné desetileté tresty za každý ze zločinů.

Podle mluvčí českého ministerstva spravedlnosti Terezy Schejbalové Krejčířova žádost pro Českou republiku nic nemění, o jeho vydání musí stejně rozhodnout jihoafrický soud.

Jihoafrický server News24 uvedl výňatky z Krejčířova údajného dopisu jihoafrickému Národnímu vyšetřovacímu úřadu (NPA). V textu Krejčířův nový advokát Eric Bryer uvedl, že jeho klient se přizná k obviněním výměnou za souběžné desetileté tresty za každý ze zločinů. Zároveň chce být ale převezen do České republiky, jejíž blíže nespecifikovaný souhlas podle Bryera získal prostřednictvím svých českých obhájců.

Tajné korupční dohody

Z dopisu vyplývá, že Krejčíř advokátovi sdělil, že měl „korupční tajné dohody“ s vysokými představiteli jihoafrické policie a justice. Týká se to i soudce, který odmítl dřívější žádost České republiky o podnikatelovo vydání, napsala na svém twitterovém účtu novinářka Karyn Maughanová, která soud s Krejčířem od začátku sleduje. Podle Maughanové se Krejčíř přiznal i ke zkorumpování šéfa jihoafrické zpravodajské služby Richarda Mdluliho a vysokého policejního činitele Joeyho Mabasy. Nyní je ochotný proti nim svědčit, ovšem z bezpečí České republiky.

Krejčíř, který z Česka uprchl před policejním vyšetřování v roce 2005, žije od roku 2007 v Jihoafrické republice, kde je od listopadu 2013 ve vazbě. V JAR čelí stíhání v asi šesti kriminálních kauzách. Zatím byl usvědčen v jednom procesu a za únos a mučení dostal 35letý trest vězení. V jiném případě je obžalován z podílu na vraždě Libanonce Sama Issy.

V České republice byl Krejčíř pravomocně odsouzen za podvody s akciemi Teplárny Otrokovice, vytunelování firmy Technology Leasing a daňový únik firmy M5, za což dostal souhrnný trest 10,5 roku vězení. Za přípravu tunelování Čepra a vraždy celníka mu soud trest nepravomocně zvýšil na 15 let vězení.


Dále čtěte: Krejčíř stáhl žádost o azyl, může dojít k opakování soudů

MMF24

Další průtahy. Vrchní soud zrušil rozsudek v Rathově kauze

Janouškovo švýcarské konto: peníze ze Škodova paláce?


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).